Hulp Haïti: postoperatieve zorg verder uitgebreid

Array

Het is zeven weken na de aardbeving in Haïti en de medische noden zijn immens. Zo’n 300.000 mensen zijn tijdens de aardbeving gewond geraakt en de behoefte aan medische zorg neemt nog steeds toe. Een cruciale fase breekt aan: duizenden gewonden hebben langdurig medische zorg nodig terwijl sommige organisaties die pal na de aardbeving hulp verleenden het land gaan verlaten en hun patienten ontslaan.

Nog steeds noodsituatie
‘De acute noodfase is dan wel voorbij, maar het langetermijnwerk begint nu pas. Het gaat nog steeds om een noodsituatie,’ aldus Karline Kleijer, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Haïti. Artsen zonder Grenzen breidt haar postoperatieve zorgcapaciteit uit om de vele gewonden die extensieve zorg nodig hebben, op te kunnen vangen. Het gaat onder meer om vervolgoperaties, medische nazorg, fysiotherapie en psychosociale zorg. De afgelopen dagen hebben overheidsziekenhuizen en medische teams die het land verlaten meer dan 200 patienten doorverwezen naar de ziekenhuizen en postoperatieve zorgcentra van Artsen zonder Grenzen.

Dagelijks zorg nodig
Patienten die geopereerd zijn, hebben elke dag medische nazorg nodig. Hun verband moet verschoond worden, gips moet worden losgemaakt, wonden moeten schoongemaakt worden, dood weefsel moet verwijderd worden, fixateurs externe (metalen raamwerken die vaak na botfracturen worden aangebracht) moeten bijgesteld worden, er moeten röntgenfoto’s genomen worden om te kijken hoe de heling van breuken vordert en patienten die huidtransplantaties en andere reconstructieve en gespecialiseerde chirurgische ingrepen hebben ondergaan, moeten gemonitord worden.

Revalidatie
‘Noodchirurgie is één ding, maar een gebrek aan degelijke postoperatieve zorg kan ertoe leiden dat patienten langdurig verpleging nodig hebben of zelfs een levenslange handicap eraan overhouden,’ aldus arts Nico Heijenberg. Patienten hebben weken moeten stilliggen en hebben fysiotherapie nodig om te revalideren. Mensen die één of meer amputaties hebben ondergaan, moeten mogelijk opnieuw geopereerd worden om protheses goed te laten passen..

Geen optie
‘Patienten ontslaan met het oog op hun huidige gezondheidstoestand en hun levensomstandigheden is simpelweg geen optie,’ aldus Michel Janssens, arts en directeur van het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in de wijk St. Louis, Port-au-Prince. Dit ziekenhuis, bestaand uit een serie van opblaasbare tenten, zal daar minstens een jaar blijven staan. Artsen zonder Grenzen gaat binnenkort additionele postoperatieve faciliteiten opzetten in Port-au-Prince, Léogâne en Jacmel. Die zullen minstens een jaar actief blijven, met een totale capaciteit van 1.000 bedden.

Psychosociale zorg
Artsen zonder Grenzen geeft ook psychosociale zorg aan de patienten, een kritisch onderdeel van postoperatieve zorg. Patienten die ernstige verwondingen hebben opgelopen,hebben psychologische ondersteuning en begeleiding nodig.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen