Mantelzorgers en zorgvrijwilligers verdienen meer inzet gemeenten

Array

De ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers verdient meer inzet van gemeenten. Deze conclusie trekt Mezzo uit de evaluatie van de drie jaar Wet maatschappelijke ondersteuning ‘Op weg met de Wmo’. Gemeenten hebben het beleid op papier gezet, maar moeten nog een slag maken met de uitvoering.

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) deed voor het ministerie van VWS onderzoek naar de Wmo. Mezzo trekt uit deze evaluatie twee conclusies:

  1. Gemeenten doen nog te weinig aan ondersteuning mantelzorg
  2. Intensieve vrijwilligerszorg staat onder druk

Ondersteuning mantelzorg
Vrijwel alle gemeenten bieden na drie jaar Wmo informatie of ondersteuning voor mantelzorg. Alleen weten veel mensen niet dat zij mantelzorger zijn of kennen de ondersteuningsmogelijkheden niet.

Van de gemeenten heeft:

  • 54% geen beeld van het aantal mantelzorgers met een ondersteuningsbehoefte
  • 45% geen zicht op wat de ondersteuningsbehoefte van mantelzorgers is

Van de mantelzorgers die samen met hun zorgvrager bij de gemeente een Wmo-aanvraag doen, zegt 81% dat aan hen niet gevraagd is of zij zelf ondersteuning nodig hebben.

Vrijwilligerszorg onder druk
Specifieke groepen kwetsbare mensen zijn onvoldoende in beeld bij gemeenten. Drie jaar geleden had 55% van de gemeenten nog beleid voor mensen met langdurige psychiatrische klachten. Nu is dit gedaald tot 31%.

Beleid voor kwetsbare burgers komt het minst voor in de top drie van gemeentelijke prioriteiten. Daarmee staan ook de organisaties die voor intensieve vrijwilligerszorg onder druk. Een aantal regionale/provinciale Vriendendiensten hebben hun deuren al moeten sluiten of dreigen dit binnenkort te moeten doen.

Mezzo vindt dat gemeenten meer aandacht moeten hebben voor het positieve effect van mantelzorg en intensieve vrijwilligerszorg op de samenleving. En hiervoor adequate ondersteuning moeten regelen.

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen