Gebruik simulatoren in opleiding urologie belangrijke vooruitgang

Array

De aanpak en invoering van training in een skills lab en op simulatoren in de opleiding van urologen is zeer wenselijk en levert belangrijke voordelen op. De belangrijkste is wel een betere voorbereiding op het uitvoeren van handelingen bij de patient. Een professionaliseringsslag moet de komende jaren zorgen voor nog beter toegeruste urologen. Barbara Schout, aios urologie, ontdekte in haar promotieonderzoek dat hierin nog veel geleerd kan worden van andere branches, zoals de militaire en luchtvaartbranche. De effectiviteit van de training ligt niet alleen in het beheersen van een technische vaardigheid, maar ook in de zogenaamde persoonlijke eigenschappen en omgevingsfactoren. Hiervoor zijn meer complete trainingsprogramma’s nodig. Schout promoveert donderdag 4 maart aan VU medisch centrum in Amsterdam.

De invoering van simulatoren begint toe te nemen in de medische opleiding. De opleiding van urologen vond tot op heden plaats volgens het ‘meester-gezel-principe’, De patient is hierbij vaak het eerste oefenmedium van de specialist in opleiding. Ethisch gezien is het belangrijk de patient zo min mogelijk te belasten, de invoering van simulatoren is dan ook een wenselijke en noodzakelijke aanvullende leermethode. Schout deed als eerste in Nederland onderzoek naar het gebruik van simulatoren in het medisch specialisme urologie.

Schout heeft zich in haar onderzoek met name gericht op het stand brengen van een gevalideerde en geoptimaliseerde leeromgeving voor urologen in opleiding. In haar onderzoek ontdekte ze dat er een aantal belangrijke punten zijn die in de professionalisering meegenomen moeten worden. Naast leren van andere branches, is het ook belangrijk dat er bij de aanschaf en implementatie van een simulator meer samengewerkt wordt tussen specialisten, onderwijskundigen, technici en gebruikers. Ook blijken er veel verschillende termen en definities gebruikt te worden, hierin eenduidigheid aanbrengen is belangrijk. Tenslotte is meer aandacht nodig voor kosten en baten. Technisch is er veel mogelijk, een goede behoeftenanalyse geeft meer helderheid over de gewenste gebruiksmogelijkheden. Op dit moment vindt verder onderzoek plaats waarin met name het ontwikkelen van complete trainingsprogramma’s centraal staat.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen