Experts roepen op voor Europa-brede ‘Heads Up’ voor migraine

Array

Migrainemanagement in Europa haalt haar eerder vastgestelde doelen niet.
Dat concludeert de decemberconferentie “Heads Up voor Migraine” van twintig neurologen en huisartsen uit tien Europese landen en Canada.

Verbeteringen op het gebied van migrainebehandeling moeten doorgevoerd
worden door middel van nauwere samenwerking tussen professionals in de
gezondheidszorg. Ondanks vooruitgang in medicatie over het afgelopen
decennium kampen migrainepatienten nog steeds met moeilijkheden, zoals het falen van behandeling, ontevredenheid over behandeling, onder-steuning tijdens behandeling en over- en ondergebruik van medicatie.

Het Heads Up initiatief borduurt verder op de Declaratie van Rome over
Migraine uit 2005, dat werd voorgezeten door Hans-Christoph Diener van het universiteitsziekenhuis in Essen, Duitsland. De publicatie van de Declaratie van Rome stelt dat meer patienten professionele medische behandeling moeten krijgen en stelt tot doel dat het percentage door huisartsen behandelde migrainepatienten binnen vijf jaar met 30% tot 50% toeneemt.(1)

“We kunnen nu al concluderen dat dit doel, ondanks een aantal
verbeteringen, nog niet is gehaald”, zegt professor Diener. “Daarom was ik
bijzonder verheugd om de decemberconferentie voor te zitten en te overleggen met huisartsen en neurologen zodat we ons kunnen richten op het snel behalen van verbeteringen in de behandeling van patienten met migraine door heel Europa. Tijdens onze conferentie zijn we op vijf hoofdgebieden tot overeenstemming gekomen. De deelnemers aan de conferentie zullen in hun eigen land verantwoordelijkheid nemen voor deze gespecificeerde gebieden”.

1. Multidisciplinaire hoofdpijnbehandeling is cruciaal. Echter, daar waar
fondsen ontbreken, vormen virtuele hoofdpijnklinieken en huisarts-modellen inclusief een door verpleegkundigen geleid call-center voor een effectieve triage van patienten, bruikbare alternatieven.

2. Onderwijs voor professionals in de gezondheidszorg blijft een cruciale
prioriteit: het multidisciplinaire hoofdpijnteam moet bestaan uit gedegen
opgeleide leden met een breed scala aan vaardigheden. Door professionals die van oorspong niet betrokken zijn bij de behandeling van hoofdpijn, zoals
verpleegkundigen en apothekers, op te leiden om deel uit te gaan maken van
het patienten managementteam draagt ertoe bij dat gespecialiseerde
artsenexpertise ten volle benut kan worden. Het wordt ook aanbevolen
gespecialiseerde verpleegkundigen op het gebied van hoofdpijn te plaatsen in huisartsenpraktijken.

3. Patientenvoorlichting moet toegankelijker zijn: patienten moeten beter
inzicht krijgen in hun lichamelijke toestand, de beschikbare behandelingen en de implicaties daarvan zodat zij beter betrokken raken bij hun eigen
behandeling.

4. Vooral de communicatie van arts naar patient is van belang bij migrainemanagement. Nieuwe benaderingen om communicatietechnieken te verbeteren, zoals motiverend interviewen, kan artsen helpen beter inzicht te krijgen in hun patienten. Wanneer de communicatie tussen arts en patient goed verloopt, is het waarschijnlijker dat behandeling beter aanslaat en kunnen de patienten op hun beurt beter omgaan met hun aandoening.

5. Communicatie van arts naar arts: het verbeteren van de communicatie
tussen huisartsen en neurologen, en uiteraard tussen alle leden van een
multidisciplinair team, komt de patientbehandeling alleen maar ten goede.

“Nu we tijdens de Heads Up voor Migraine conferentie een duidelijke
consensus bereikt hebben aangaande onze belangrijkste speerpunten, zijn wij bijzonder gemotiveerd om in onze eigen landen te focussen op activiteiten die een tastbaar en snel resultaat moeten opleveren voor onze patienten. Onze intentie is onze vorderingen over de komende 12 maanden te beoordelen en terug te koppelen”, concludeert Professor Diener.

Referentie:

(1.) Rome declaration On Migraine – 2005

Heads Up voor Migraine werd gesteund door een onbegrensde
onderwijssubsidie van MSD GmbH

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen