Adenovirusinfecties bestrijden met immuuntherapie

Array

Het adenovirus (HAdV) kan ernstige infecties veroorzaken bij mensen met een slechte afweer, met name bij kinderen na een stamceltransplantatie. Lianne Haveman laat in haar proefschrift zien welke patienten een hoog risico hebben op het krijgen van een HAdV-infectie, hoe deze te behandelen is en wanneer het behandelen gestart moet worden.

Omdat er geen goede medicijnen bestaan tegen het HAdV, lag het zwaartepunt van Havemans onderzoek bij het ontwikkelen van een immuuntherapie. Dat is een behandeling waarbij afweercellen (T-cellen) gericht tegen het HAdV afkomstig van de donor, aan de patient worden gegeven. Haveman kon HAdV-specifieke T-cellen genereren zowel uit perifeer bloed als uit navelstrengbloed. Dit kan leiden tot een meer op maat gemaakte therapie voor de patient met een HAdV-infectie. Mogelijk kan het leiden tot een betere overleving van kinderen met een HAdV-infectie na stamceltransplantatie.

30-03-2010, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Lianne Haveman, Geneeskunde Proefschrift: Adenoviral infections in the immunocompromised host; towards tailor-made therapy Promotor 1: Prof. dr. B.J. Prakken Promotor 2: Prof. dr. W. Kuis Copromotor 1: Dr. M. Bierings

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen