NMa herziet Richtsnoeren voor de zorgsector

Array

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) publiceert vandaag een geactualiseerde versie van de Richtsnoeren voor de zorgsector. Met deze aangepaste versie verwacht de NMa dat het voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en andere partijen duidelijker wordt welke samenwerkingsvormen en gedragingen wel en niet zijn toegestaan op basis van de Mededingingswet. Daartoe heeft de NMa een brede consultatie onder zorgaanbieders, zorgverzekeraars, brancheverenigingen en andere deskundigen uitgevoerd om de richtsnoeren beter aan te laten sluiten op de vragen die in het veld leven en rekening te kunnen houden met specifieke kenmerken en actuele ontwikkelingen.

“Heel veel vormen van samenwerking in de zorg zijn toegestaan, terwijl wij vaak geluiden uit de zorgsector horen dat de Mededingingswet elke vorm van samenwerking verbiedt. Zoals de Richtsnoeren laten zien, is dat slechts in een beperkt aantal situaties het geval. Wij zijn voor samenwerking waarmee de efficientie of de kwaliteit van de zorg wordt verhoogd, mits de concurrentie niet onnodig wordt beperkt via bijvoorbeeld prijsafspraken of gebiedsverdelingen,” aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. Om zorgaanbieders en zorgverzekeraars meer helderheid te geven, is in de nieuwe richtsnoeren gebruik gemaakt van veel nieuwe concrete voorbeelden.

De Richtsnoeren gaan ook in op de onderhandeling tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder en de situaties waarin sprake zou kunnen zijn van misbruik van een machtspositie. Over dit onderwerp heeft de NMa onlangs ook een visiedocument gepubliceerd. Daarnaast gaan de Richtsnoeren in op concentraties tussen ondernemingen zoals fusies en joint ventures.

De richtsnoeren gaan (nog) niet in op ontwikkelingen rondom samenwerking in zorggroepen. De NMa en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vragen momenteel zorggroepen, zorgverzekeraars en clientenorganisaties om input op een consultatiedocument waarin NMa en NZa toelichten op welke wijze de Mededingingswet en de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) van toepassing zijn op zorggroepen. Daarnaast stellen zij in dit document een aantal specifieke vragen om te achterhalen waar er nog onduidelijkheden zijn. De resultaten van deze consultatie zullen later dit jaar worden gepubliceerd en worden opgenomen in de Richtsnoeren.

Ook aan de verschillende rollen van de NMa en de NZa in de zorgsector wordt in de Richtsnoeren aandacht besteed. Zo toetst de NMa fusies en overnames in de zorg, en handhaaft de NMa het kartelverbod. Ook grijpt de NMa in bij mogelijk misbruik van een economische machtspositie. Op dit punt heeft ook de NZa een rol. De NZa kan namelijk verplichtingen opleggen aan zorgaanbieders of ziektekostenverzekeraars als blijkt dat zij over aanmerkelijke marktmacht beschikken. Dit om misbruik te voorkomen. De NMa toetst misbruik dus achteraf terwijl de NZa via haar toezicht misbruik kan voorkomen. Daarnaast stelt de NZa regels, budgetten en tarieven vast voor dat deel van de zorgmarkt dat gereguleerd wordt en stelt zij condities vast voor die delen van de markt die geheel of gedeeltelijk geliberaliseerd worden. De NMa en NZa maken bij hun toezicht gebruik van elkaars specifieke expertise.

De Richtsnoeren vormen een dynamisch document. De NMa volgt de relevante ontwikkelingen in de zorgsector en de veel voorkomende mededingingsrechtelijke vragen op de voet. Waar zinvol voegt zij deze toe aan de Richtsnoeren. De Richtsnoeren vormen ook de basis voor een brochure die in het voorjaar van 2010 verschijnt. Met de Richtsnoeren tracht de NMa een nauwkeurig en omvattend naslagwerk aan te bieden bij vragen van mededingingsrechtelijke aard. De brochure is met name bedoeld voor lezers met een beperkte kennis van de mededingingsregels om zo hun inzicht in de werking van de Mededingingswet te vergroten.

De Richtsnoeren voor de zorgsector kunt u vinden op de website van de NMa: www.nmanet.nl.
Richtsnoeren voor de zorgsector [1519 Kb]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen