Londen ambieert anderhalve lijn

Array

Als specialisten in een gezondheidscentrum voor de eerstelijn werken, heet zo’n centrum in Engeland een Polyclinic. Een internist bijvoorbeeld werkt daar dan een aantal uren per week om samen met de huisarts moeilijk instelbare diabetespatienten te zien. De Londense Polyclinics zijn 24 uur per dag open. Ze spelen ook een rol in het aanbod van spoedzorg aan lichte patienten.

Al deze informatie kregen deelnemers aan de internationale Masterclass Spoedzorg, die het Julius Centrum van woensdag 10 tot vrijdag 12 maart organiseerde. Aan deze masterclass namen 43 leidinggevenden van huisartsenposten, spoedeisende hulpen en ambulancezorg deel.

De Londense Polyclinics lijken op initiatieven in onder meer Almere om te komen tot wat heet een anderhalve lijn, tussen eerste en tweede lijn in. De Londense gezondheidsautoriteiten zijn enthousiast over hun experimenten met de Polyclinics. Zij gaan die in de komende jaren uitrollen over heel Londen. Tot zover dit bericht.

Van 18 tot en met 20 mei houdt het Julius Centrum opnieuw een masterclass, met dit keer als onderwerp Recente Ontwikkelingen in de Engelse eerstelijn. Dan komen de genoemde Polyclinics opnieuw aan de orde. Ook vinden excursies plaats naar deze centra. Wilt u deelnemen aan deze masterclass? Klik dan   hier, lees het programma en meld u aan.
Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen