Patiënt neemt regie over eigen gezondheid

Array

UMC St Radboud: lancering negen nieuwe digitale poli’s
Op elk gewenst moment van de dag je eigen medisch dossier en alle belangrijke informatie over je aandoening inzien. Chatten met lotgenoten of snel digitaal in contact komen met je behandelaar. Het UMC St Radboud biedt patienten deze innovatieve mogelijkheid dankzij de introductie van negen digitale poli’s rondom hartfalen, ALS (spierziekte), psoriasis, prostaatkanker, levende nierdonoren, AGS (bijnierstoornis), hemofilie, schisis en vaatproblematiek.

Zorg 2.0: het nieuwe denken in de zorg
De zorgwereld verandert. Het toenemende zelfbewustzijn van de patient en de mogelijkheden van internet leiden tot een nieuwe verhouding tussen patient en arts.  Meer dan ooit staan participatie en het delen van informatie centraal. Niet alleen tussen patienten onderling, maar ook tussen zorgverlener en patient. Het ziekenhuis stimuleert patienten om een actieve rol te spelen en zoveel mogelijk onderdeel van het behandelteam te worden. De patient kiest op welk moment hij informatie tot zich neemt en deelt met zijn omgeving. De nieuwe digitale poli’s sluiten aan bij zorg 2.0:  het nieuwe denken in de zorg.

Medische informatie binnen handbereik
Patienten kunnen, na aanmelding, heel makkelijk inloggen met hun eigen DigiD en hebben vervolgens de beschikking over alle belangrijke informatie rondom hun aandoening. In het medisch dossier vinden ze onder meer lab- en röntgenuitslagen, gemaakte afspraken en medische brieven. Er is uitgebreide informatie over hun aandoening, behandelingen en onderzoeken. En op een besloten forum kunnen ze berichten plaatsen en reageren op berichten van lotgenoten. Daarnaast is er een chatruimte en bestaat bij een aantal digitale poli’s de mogelijkheid om makkelijk en snel vragen te stellen aan het behandelteam.

Regie vanuit luie stoel
Mevrouw van den Bergh (65) is sinds vele jaren patient bij de poli Hartfalen van het UMC St Radboud en als patient betrokken geweest bij de invulling van de nieuwe digitale poli Hartfalen. ‘Ik ben erg enthousiast en vind de poli een verrijking. Het geeft mij persoonlijk rust dat ik overal en altijd mijn eigen medische dossier kan inzien en alle informatie ook thuis aan familieleden kan laten lezen. Erg goed vind ik de uitgebreide informatie over behandelingen en medicatie en alle praktische tips en adviezen, bijvoorbeeld over een goed dieet en leef- en beweegregels. Ik vind het soms ook fijn om te kunnen praten met lotgenoten of om medepatienten te helpen door ervaringen te delen. Ik heb het gevoel dat ik de regie heb over mijn gezondheid. En dat alles wanneer ’t mij goed uitkomt, thuis vanuit m’n luie stoel.’

Voorloper
Het UMC St Radboud is voorloper op het gebied van de digitale poli en internet in de zorg. In 2003 startte het ziekenhuis de eerste Nederlandse digitale poli voor ivf- patienten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 95% van de stellen de digitale ivf- poli intensief gebruiken en waarderen.

De resultaten van dit onderzoek hebben bijgedragen tot het verder uitrollen van negen digitale poli’s met ziektebeelden die zich hier voor lenen. Het UMC St Radboud verwacht in de loop van het jaar nog zo’n twintig digitale poliklinieken te openen.

Recente artikelen