Hoe onafhankelijk is wetenschap?

Array

Wetenschap 3.0
‘Wetenschap is er niet voor het laboratorium, maar voor de wereld.’ Met dat credo in zijn achterhoofd schreef Frank Miedema, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht, het boek Wetenschap 3.0. Het gaat over de problematiek van onafhankelijkheid, commerciele belangen en authenticiteit in het wetenschappelijke bedrijf. Op maandag 22 maart reikt Miedema het eerste exemplaar uit aan emeritus hoogleraar klinische biochemie en publicist Piet Borst.
In de moderne wetenschap is de autonomie van de onderzoeker vaak ver te zoeken. Men is in de credit cycle veelal afhankelijk van collega’s en geldverstrekkers. Daarnaast komen de meeste onderzoekers meestal te weinig toe aan reflectie op hun activiteiten. Als dit wel gebeurt, zijn wetenschappers vooral bezig met de maatschappelijke effecten van hun onderzoek.

In negen heldere essays gaat Frank Miedema in op de problematiek van onafhankelijkheid, commerciele belangen en authenticiteit in het wetenschappelijke bedrijf. Sinds midden jaren ’90 schrijft Frank Miedema bijdragen voor de Amsterdamse Boekengids (tegenwoordig de Academische Boekengids) en De Gids. Wetenschap 3.0 bevat een bundeling van een aantal van deze essays die hij voor deze uitgave heeft geactualiseerd.

Miedema schreef de artikelen met in het achterhoofd zijn credo: ‘Wetenschap is er niet voor het laboratorium, maar voor de wereld’. Vanuit die gedachte wil hij bijdragen aan een publiek debat tussen wetenschappers en ‘de samenleving’. In zijn essays gaat Miedema onder andere in op achtergronden van de commotie rond de vaccinatiecampagnes voor HPV en de ‘Mexicaanse’ griep en op discussies over commerciele bemoeienis en onafhankelijke wetenschap. Speciaal voor deze bundel schreef universiteitshoogleraar Herman Philipse het voorwoord.

In de moderne wetenschap is de autonomie van de onderzoeker vaak ver te zoeken. Men is in de credit cycle veelal afhankelijk van collega’s en geldverstrekkers. Daarnaast komen de meeste onderzoekers meestal te weinig toe aan reflectie op hun activiteiten. Als dit wel gebeurt, zijn wetenschappers vooral bezig met de maatschappelijke effecten van hun onderzoek.

In negen heldere essays gaat Frank Miedema in op de problematiek van onafhankelijkheid, commerciele belangen en authenticiteit in het wetenschappelijke bedrijf. Sinds midden jaren ’90 schrijft Frank Miedema bijdragen voor de Amsterdamse Boekengids (tegenwoordig de Academische Boekengids) en De Gids. Wetenschap 3.0 bevat een bundeling van een aantal van deze essays die hij voor deze uitgave heeft geactualiseerd. Frank Miedema is hoogleraar immunologie, decaan en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht.

Miedema wil bijdragen aan een publiek debat tussen wetenschappers en ‘de samenleving’. In zijn essays gaat Miedema onder andere in op achtergronden van de commotie rond de vaccinatiecampagnes voor HPV en de ‘Mexicaanse’ griep en op discussies over commerciele bemoeienis en onafhankelijke wetenschap. Speciaal voor deze bundel schreef universiteitshoogleraar Herman Philipse het voorwoord.

Wetenschap 3.0 wordt uitgegeven door Amsterdam University Press.

Wetenschap 3.0
Van academisch naar postacademisch onderzoek
Frank Miedema
AUP Popular Science ● Amsterdam University Press
ISBN 978 90 8964 100 7 ● 22 maart 2010
Paperback, 152 pagina’s ● € 14,50



Wetenschap 3.0 / druk 1
Wetenschap 3.0 / druk 1
Miedema, F.

Frank Miedema is hoogleraar Immunologie, decaan en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen