Parel voor preventief project in de huisartspraktijk

Array

Wetenschappelijk verantwoord het risico op hart- en vaatziekten verminderen met respect voor de individuele keuzevrijheid. Dat is de kern van het Maastrichtse IMPALA-project dat op 18 maart tijdens het congres “Health is Wealth” onderscheiden werd met de Parel van ZonMw.

De praktijk van zorg en preventie werkt in toenemende mate evidence based (wetenschappelijk onderbouwd). Tegelijkertijd wil men rekening houden met de individuele keuzes van patienten. Het IMPALA[1]-project van de Maastrichtse onderzoeksschool CAPHRI[2] laat zien dat een combinatie van beide goed mogelijk is. De praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk kan aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde risicofactoren een cardiovasculair risicoprofiel opstellen, waaruit de kans dat iemand hart- en vaatziekten krijgt duidelijk wordt. Mensen met een hoog risico kunnen een afspraak maken voor een vervolgtraject. De praktijkondersteuner laat duidelijk zien hoe groot het risico is (risicocommunicatie) en motiveert de patient (met zogeheten motiverende gespreksvoering) om na te denken over manieren om dit risico te verminderen. Een brochure (keuzehulp) laat zien welke mogelijkheden er zijn om dit te doen. Die kunnen varieren van medicamenten tot dieetmaatregelen of sporten. Vervolgens helpt de praktijkondersteuner de patient om keuzes te maken die bij haar of zijn leven passen. IMPALA is ontwikkeld als instrument voor de toepassing van de NHG-standaard Cardiovasculair risicomanagement, een richtlijn voor huisartspraktijken.

ZonMw verleent de Parel vanwege de bredere toepasbaarheid; ook bij andere (risicofactoren voor) chronische aandoeningen is de combinatie van risicocommunicatie, motiverende gespreksvoering, keuzehulpen en shared decision making een goede manier om wetenschappelijk onderbouwde zorg te bieden met voldoende respect voor de keuzevrijheid van de patient. IMPALA werd ontwikkeld in het kader van het programma Preventie en geevalueerd in het programma DoelmatigheidsOnderzoek van ZonMw.

Meer informatie: www.zonmw.nl/nl/onderwerpen/parels/
Meer informatie over het IMPALA project: www.hag.unimaas.nl\impala

[1]  Improving Patient Adherence to Lifestyle Advice
[2]  Care and public health research institute

Bron: ZonMW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen