Business Case over zorginnovatie kan pas na degelijk onderzoek

Array

In Engeland vinden op tal van locaties geïsoleerde telezorgprojecten plaats. Het is fantastisch om te volgen hoe telemonitoring, smart houses, computergestuurde hulpmiddelen en e-consulten gerealiseerd worden. Aan die projecten kleven evenwel vier bezwaren:
1. Ze stoppen als de projectsubsidie op is
2. Ze stoppen als de initiatiefnemers vertrekken en
3. Ze doven uit als het enthousiasme van de innovatoren is verdwenen
4. Er vindt geen selectie plaats van projecten die echt goed zijn en verspreiding op  grote schaal verdienen.

Deze bezwaren zijn binnen de bestaande NHS niet weg te nemen, omdat subsidie voor nieuwe ICT vooral gaat naar innovaties en niet naar de verspreiding en continuering van bestaande telezorg. De beperkte verspreiding en continuering is een organisatieprobleem en vereist systeeminnovaties, bijvoorbeeld een andere manier van bekostiging. Bovendien komt de doelmatigheidswinst van een ICT innovatie vaak terecht plaats bij een ander, bijvoorbeeld bij een voor zichzelf werkende arts en niet bij de Primary Care Trust.

Al deze informatie komt voort uit de inleiding van James Barlow, hoogleraar in de bedrijfskunde die de implementatie van zorginnovaties in Europa onderzoekt. Hij sprak tijdens het congres van de gezamenlijke ROS’en en het JuliusCentrum over innovaties in de eerste lijn in Zuid Nederland. Dat vond plaats op donderdag 18 maart in het Evoluon te Eindhoven. Maar liefst 350 deelnemers telde dit congres.

Barlow opende samen met prof.dr. Guus Schrijvers het congres met lezingen over implementatie  van succesrijke innovaties. Barlow benadrukte dat succesrijke innovaties vereisen:
1. Een degelijke kosten-effectiviteitsanalyse (KEA) van een pilot
2. Systeemaanpassingen om de innovatie maken te introduceren op nieuwe plekken en te borgen op die van de pilot
3. Een business case waarin de financiele gevolgen van de verspreiding naar voren komen en duidelijk wordt welke participanten verlies en welke winst maken door de innovatie.

Hij waarschuwde om niet te beginnen aan een business case voordat de KEA is gemaakt. Zonder degelijk onderzoek is een business case waardeloos: garbage in, garbage out waren zijn woorden. Schrijvers hield onafhankelijk van Barlow een gelijkluidend pleidooi. De PPP’s van hen beiden en van vele workshop-inleiders zijn over een week te vinden op de website www.integratedcare.nl Klik hier vanaf 28 maart.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen