Jan van Es Instituut onderzoekt geïntegreerde eerstelijn

Array

De samenwerking in de eerstelijn neemt toe. Van 2007 tot 2009 nam het aantal formele samenwerkingsverbanden van huisartsen met elkaar en met andere disciplines toe. In provincies als Groningen en Limburg en in de gemeente Almere  komen solisten nauwelijks nog voor. Samenwerking tussen professionals heeft op theoretische gronden en gevoelsmatig de voorkeur.

Toch weten onderzoekers nog niet wat het werkzame stofje is in de integratie van de eerstelijn. Trekken samenwerkingsverbanden betere professionals aan, die gemiddeld minder op geld belust zijn? Gaan zorgverleners zich beter aan de richtlijnen houden omdat ze elkaar controleren? Wordt de zorg goedkoper omdat er schaalvoordelen te benutten zijn? Onderzoekers weten het niet precies.

Om deze reden is het van belang dat er in Nederland een instituut komt, dat het werkzame stofje van samenwerking onderzoekt. Met deze woorden begeleidde prof. Dinny de Bakker van het NIVEL de opening van het Jan van Es Instituut (JvEI) op vrijdag 20 maart. De gemeente Almere en de provincie Flevoland ondersteunen het JvEI gedurende vijf jaar. Het staat onder leiding van de vroegere Haagse ROS directeur dr. Marc Bruijnzeels. De hoogleraren Dinny de  Bakker, Koos van der Velden en ondergetekende  alsmede vertegenwoordigers van Zorgverzekeraar Menzis hielden inleidingen bij de opening. Hun Power Point Presentaties tref t u over enkele dagen aan op www.JvEI.nl

Verder ter toelichting voor de jongere lezers: Jan van Es was de eerste hoogleraar huisartsgeneeskunde in Nederland. Hij heeft dat beroep in de jaren zestig en zeventig nieuw leven ingeblazen. Hij was oprichter van het Nederlands Huisarts Genootschap en van het Nivel. Jarenlangs was hij hoofdredacteur van Medisch Contact. Vanaf de eerste stap in zijn carrière was hij voorstander van een geïntegreerde eerste lijn. Hij was betrokken bij de oprichting van vijf gezondheidscentra. Na zijn pensionering zette hij zich tot op hoge leeftijd in voor de opbouw van de eerste lijn in Oost Europa. Hij overleed twee jaar geleden. En nu gaat Marc Bruijnzeels zijn werk voortzetten.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen