Langer doorwerken, en toch een laag ziekteverzuim?

Array

Woensdag 24 maart 2010, Amsterdam – In het kader van de vergrijzing zijn veel organisaties zich aan het voorbereiden op het langer fit en vitaal houden van de oudere werknemer. Omdat het nou juist ouderen zijn die het gemiddelde ziekteverzuimpercentage omhoog schroeven, is het aan te raden om een apart gezondheidsbeleid te voeren gericht op de oudere werknemer. Zo kan men waar mogelijk ziekteverzuim onder deze specifieke groep werknemers voorkomen.

Ouderen coach
Zorg dat er iemand binnen de organisatie is die het aanspreekpunt is voor deze groep medewerkers. Ouderen zitten vaak met andere problemen en vraagstukken dan bijvoorbeeld jongeren. Memopauze of rouwverwerking zijn hier duidelijke voorbeelden van. De drempel om een gesprek aan te gaan met iemand van je eigen generatie, die speciaal voor jou is aangesteld is vele malen makkelijker. Ondanks dat het wellicht een vooroordeel is dat iemand die een stuk jonger is dan jij, is de herkenning en levenservaring er toch in mindere maten.De persoon die als speciaal aanspreekpunt fungeert voor deze doelgroep kan anticiperen op de vroege signalen van risico op verzuim. Zo kan een organisatie speciaal beleid gaan voeren met deze doelgroep in gedachte.

Bewegingsprogramma
Bewegen is voor iedere leeftijdsgroep van belang. Echter is de manier van bewegen zeer verschillend. Voetballen of hardlopen wordt steeds zwaarder naarmate je ouder wordt. Jongeren vinden ouderen gymnastiek maar saai en traag. Als u als organisatie bedrijfsfitness aanbiedt zorg er dan voor dat er ook een programma is dat speciaal is afgestemd op de oudere werknemers binnen uw bedrijf. Als u dat heeft gedaan communiceer dit vervolgens binnen de doelgroep!

Stoelmassage op de werkplek
Stoelmassage is ook een effectieve methode om uw medewerkers fit en vitaal te houden. Een massage stimuleert namelijk de bloedsomloop in het lichaam. De bloedsomloop voorziet het lichaam onder andere van zuurstof en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen naar de longen, nieren en lever.

Minder bewegen en langdurig zitten vertraagd de doorbloeding. Beeldschermwerk doet hier nog een schepje bovenop. Maar wanneer spieren en gewrichten langdurig zuurstof tekort komen en afvalstoffen niet voldoende worden afgevoerd, loopt het risico op het ontwikkelen van klachten aan het bewegingsapparaat op. Omdat stoelmassage de bloedsomloop bevorderd kan het lichaam zich beter herstellen. Door regelmatig een stoelmassage te ondergaan blijven de spieren in betere conditie en is men minder vatbaar voor klachten aan arm nek en schouders.

Geschreven door Katrien de Graaf van www.massageprofs.nl

Katrien de Graaf

Ik ben eigenaresse van zowel MassageProfs als ErgoProfs. Vanuit mijn interesse in en kennis van gezondheidmanagement, ziekteverzuimpreventie en RSI schijf ik veel over deze en aanverwante onderwerpen.

Als initiatiefneemster van de Beroepsverenging voor Stoelmasseurs (BvS) zet ik me in voor de stoelmasseurs in Nederland.

Recente artikelen