“Avondopenstelling is voor Rupsje Nooitgenoeg”

Array

Waarneembemiddeling.nl deed onderzoek naar de mogelijkheden van een eventuele avondopenstelling van de huisartspraktijken. 64,5% van de respondenten geeft aan hier niets voor te voelen. Naast de zware belasting en het financieel niet aantrekkelijk zijn van een openstelling, roept vooral het “supermarktprincipe” erg veel weerstand op bij de huisartsen.

Uit onderzoek van NPCF en de Zorgbelangorganisaties bleek een grote ontevredenheid te bestaan over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de huisartspraktijken. 50% van de ondervraagden kreeg ’s ochtends geen telefonisch contact met de huisartspraktijk en meer dan tweederde van de patienten gaf aan niet binnen 24 uur bij hun huisarts terecht te kunnen. Waarneembemiddeling.nl vroeg daaromtrent hoe de huisartsen tegen een eventuele avondopenstelling aan zouden kijken.

Bijna 65% van de 214 huisartsen ziet een avondopenstelling niet zitten. De meeste weerstand wekt het “supermarktprincipe” van een avondopenstelling op. “Waar stopt het?”, vragen veel artsen zich af. “Gaat er na de avondopenstelling gediscussieerd worden over een weekendopenstelling? Wordt het vanaf nu U vraagt, wij draaien?” en “We zijn toch geen supermarkt!” zijn de overheersende meningen. Daarnaast vindt men het een té zware belasting en is een avondopenstelling voor de meeste huisartsen financieel niet aantrekkelijk.

Mocht er toch een avondopenstelling komen, dan kiest de grote meerderheid (93,1%) ervoor om dit middels een spreekuur (t.o.v. vrije inloop) te gaan doen. Veel minder artsen willen een telefonisch-  of e-consult houden (beiden ca. 12,5%).  Qua frequentie kiest 60,3% ervoor om één keer per week een avondopenstelling te houden. 27,4% wil dit wel twee avonden in de week doen en slecht 5,5% meer dan twee avonden per week.

Verbeteringen van de huidige werkzaamheden overdag, zoals een goede telefonische bereikbaarheid en een inloopspreekuur, wordt door velen gezien als dé oplossing om de patient wel binnen 24 uur te kunnen helpen zonder meteen een avondopenstelling in het leven te hoeven roepen.

(door J.P. de Graef)

Recente artikelen