AWBZ vraagt om visie niet om marktwerking

Array

De zorgverzekeraars pleitten deze week voor doorgaan op de weg van  marktwerking. Daarbij lieten ze weten graag zelf de AWBZ te gaan uitvoeren. De CG-Raad vindt dat de overheid het hoofd koel moet houden en gewoon de problemen moet oplossen die zich voordoen in plaats van nieuwe avonturen aan te gaan.

De AWBZ is een verouderd instituut, artsenorganisatie KNMG verkondigde dit onlangs in de media. De AWBZ is lang niet doelmatig genoeg, roepen politici en beleidsmakers. En clienten klagen over verschraling van zorg. Dus wordt er achter de schermen al weer een ingrijpende verandering van de AWBZ overwogen, waarbij zorgverzekeraars voor eigen clienten de AWBZ gaan uitvoeren. Daarnaast heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook al laten weten dat de AWBZ naar de Wmo moet worden overgeheveld. Kortom, de strijd om de AWBZ-pot is begonnen.
Het treurige van deze plannen is, dat er geen inhoudelijke visie aan ten grondslag ligt.  Er wordt zonder meer vanuit gegaan dat een grotere rol voor verzekeraars of decentrale uitvoering via gemeenten doelmatiger is en kostenbesparingen oplevert. Een goede onderbouwing daarvoor ontbreekt. Terwijl daar schreeuwende vraag naar is, gezien de tegenvallende resultaten van marktwerking in andere sectoren. En gezien het feit dat lang niet elke gemeente de Wmo goed uitvoert.
Verschraling
Het is een gemiste kans dat inhoudelijke overwegingen zo weinig een rol spelen. Want er doen zich inderdaad problemen voor in de AWBZ. Een van de grootste is de verschraling van zorg in bijvoorbeeld de thuiszorg en zorg- en verpleeghuizen. Dit probleem moet voortvarend worden aangepakt. Hopen dat uitvoering door verzekeraars hiervoor de oplossing biedt is naïef. Want daarbij wordt veel te makkelijk uitgegaan van mondige, goed geïnformeerde zorgconsumenten, die polissen vergelijken en als het nodig is meteen overstappen naar een andere verzekeraar. Hier gaat het echter om clienten die voor een belangrijke deel niet voldoen aan dit ideaalbeeld en waarbij het maar de vraag is of ze op deze vorm van  marktwerking zitten te wachten.
Innovaties
Ook voor de goede ontwikkelingen binnen de AWBZ hebben de criticasters nauwelijks oog. Vaak maken ze van de AWBZ een karikatuur. Daarbij gaan ze voorbij aan enkele honderdduizenden mensen die dankzij deze zorg thuis kunnen blijven wonen. En ze negeren de innovaties die juist binnen de AWBZ plaatsvinden. Denk aan het PGB, en de huidige ontwikkeling om clienten meer de regie te geven over hun eigen zorgproces.
Visie
De modernisering van de AWBZ moet juist gezocht worden in het versterken van deze positieve ontwikkelingen. Dit was ook een belangrijke aanbeveling in het SER-rapport over de toekomst van de AWBZ. Deze modernisering vraagt van politici en beleidsmaker echter visie en zelfvertrouwen. Alleen vanuit een duidelijke visie  krijgen goede initiatieven navolging. Of het nu gaat om eigen regie, betere indicatiestelling, kleinschaligheid  of de terugkeer van de wijkverpleegster. Weglopen voor problemen – in de hoop dat verzekeraars of gemeenten ze oplossen – hoort daar niet bij.
Misschien wordt de AWBZ zelfs een omslagpunt. Dat we hier eindelijk een grens trekken. Dat we zeggen: deze zorg vinden we te belangrijk om aan marktpartijen of gemeenten over te laten. Sterker nog, we kunnen het veel beter zelf!

Bron: CG-raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen