Bezuinigingsvoorstel leidt tot hogere uitgaven mondzorg en gebitsproblemen

Array

De ambtelijke werkgroepen adviseren de politiek vandaag om de mondzorg voor jongeren van 18 tot 22 jaar niet langer te vergoeden uit basispakket. Tandartsen weten op basis van wetenschappelijk onderzoek dat juist jongeren in deze leeftijdscategorie dubbel kwetsbaar zijn voor schade aan het gebit. Enerzijds eten, drinken en leven deze jongeren ongezonder en gaan zij om financiele redenen minder snel naar de tandarts, anderzijds is hun gebit in deze levensjaren juist nog extra kwetsbaar vanwege hun tandglazuur dat nog niet is uitgehard.

Door het bezuinigingsvoorstel om het recht op mondzorg van juist deze jongeren uit het basispakket te schrappen verwachten tandartsen daarom dat de kosten die gepaard gaan met de mondzorg aan deze jongeren met veel meer zullen stijgen dan de € 120 mln besparing die met deze bezuiniging gepaard zou gaan. De schade aan hun gebit blijft namelijk ontstaan, maar door deze voorgestelde nieuwe financiele drempel zullen zij hun tandartsbezoek uitstellen, waardoor de gebitsproblemen verder toenemen en pas later behandeld kunnen worden met hogere kosten als gevolg. Juist bij een kwetsbaar gebit is regelmatige gebitscontrole een snelle behandeling van eventuele caries extra noodzakelijk.

“Deze bezuiniging op het basispakket is penny-wise, maar pound-foolish. De uitgaven aan de gebitsbehandeling van deze jongeren zal naar verwachting met meer toenemen dan deze bezuiniging oplevert. Bovendien wordt de gezondheid van hun gebit slechter. We weten uit wetenschappelijk onderzoek namelijk dat juist deze jongeren een extra kwetsbaar gebit hebben en vanwege geldgebrek niet voor controle naar de tandarts gaan. Juist daarom heeft de politiek in 2007 besloten dat het beter was om de mondzorg van deze jongeren te vergoeden. De argumenten van toen gelden vandaag nog steeds”, aldus NMT-voorzitter Rob Barnasconi.

In de heroverwegingen wordt ook een generiek eigen risico voorgesteld waardoor onder andere protheses (kunstgebitten) niet langer worden vergoed. Deze maatregel raakt juist de meest kwetsbare mensen in de samenleving, zoals ouderen en mensen die vanwege hun ziekte een prothese nodig hebben. De NMT vindt het op basis van het solidariteitsbeginsel daarom niet verantwoord om de prothese niet langer te vergoeden. “Het kan niet zo zijn dat mensen, meestal ouderen, in Nederlands tandeloos rond moeten lopen omdat zij hun kunstgebit niet meer vergoed krijgen”, aldus NMT-voorzitter Barnasconi tot slot.

Bron: NMT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen