Doe mee en verander de Wtcg: start TNO-onderzoek

Array

Op 1 januari 2009 is de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) ingegaan. Mensen met een beperking kunnen op grond van hun zorggebruik een vaste tegemoetkoming krijgen. TNO start deze maand een onderzoek om te kijken of mensen op een andere manier gevonden kunnen worden voor de Wtcg. De CG-Raad is blij met het onderzoek, want vanaf het begin heeft de CG-Raad gepleit voor een andere manier. Dus doe mee en verander de Wtcg.

Wie wel of geen tegemoetkoming krijgt, wordt nu bepaald op grond van bijvoorbeeld de hoeveelheid zorg of medicijnen die iemand nodig heeft. TNO onderzoekt of het kijken naar de beperkingen die mensen ervaren in hun dagelijks leven, een beter criterium is. Dit gebeurt in opdracht van het Ministerie van VWS.

Hoe kan ik mee doen?
Het onderzoek werkt met een online vragenlijst. U kunt de vragenlijst tot begin juni 2010 invullen.
Klik hier om u aan te melden bij TNO.

Belang van het onderzoek
De CG-Raad heeft vanaf het begin de afbakening door middel van zorggebruik geen goede regeling gevonden. Omdat veel mensen hierbij onterecht buiten de boot vallen. Bovendien is nooit bewezen dat er een relatie is tussen medicijn- en zorggebruik en de meerkosten die mensen hebben.

Langere termijn
Daarnaast ziet de CG-Raad kansen voor de toekomst. TNO maakt voor het onderzoek namelijk gebruik van een speciale methodiek – de ICF – om na te gaan welke beperkingen mensen hebben. De ICF kan op allerlei terreinen worden toegepast die voor chronisch zieken en gehandicapten van belang zijn. Bijvoorbeeld voor het stellen van indicaties, formuleren van hulpvragen in de zorg, bij levering van hulpmiddelen, in werk, vervoer en onderwijs.

Meer informatie over de Wtcg op www.meerkosten.nl

Bron: CG-Raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen