Borstbeeld van kinderoncoloog Tom Voute in het Ronald McDonald Huis bij het Emma Kinderziekenhuis AMC

Array

Jubilerend Ronald McDonald Huis eert zijn grondlegger met onthulling borstbeeld van kinderoncoloog Tom Voute
De vermaarde kinderoncoloog Tom Voûte krijgt een borstbeeld in het Ronald McDonald Huis bij het Emma Kinderziekenhuis AMC. Zijn dochter Titia onthult het op donderdag 15 april, om 14.00 uur, in de hal van het Huis.

Prof.dr. P.A. Voûte, in 2008 op 72-jarige leeftijd overleden, maakte naam als kinderarts en oncoloog, én als fondsenwerver in de strijd tegen kanker bij kinderen. Hij was de grondlegger van het Ronald McDonald Huis bij het Emma Kinderziekenhuis, waarvoor hij het idee meenam uit de Verenigde Staten. Het Amsterdamse Huis, dat dit jaar 25 jaar bestaat, was het eerste in zijn soort in Europa.

Met de bronzen buste wil het bestuur van het Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam de herinnering aan zijn markante oprichter levend houden. Het beeld is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Jos van Oosterhout, winnaar van de Prix de Rome.

Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam

Het Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam is een familieverblijf vlakbij het Emma Kinderziekenhuis AMC. Het biedt tijdelijk onderdak aan vooral ouders van ernstig zieke kinderen die in het ziekenhuis worden behandeld. Die directe nabijheid, in emotioneel vaak zware tijden, voorziet in een behoefte. Vele duizenden gezinnen maakten al gebruik van de dertig kamers in het Huis.

Inmiddels heeft het bestuur, de Stichting Familieverblijf Emma Kinderziekenhuis AMC, zijn actieradius uitgebreid. Parallel aan de lopende vernieuwbouw van het kinderziekenhuis investeert de stichting er in de Ronald McDonald Parade. Het gaat om niet-medische faciliteiten bínnen het ziekenhuis – huiskamers, speel- en recreatieruimtes, een infotheek – waardoor langdurig verpleegde kinderen een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Dit project moet in 2012 klaar zijn.

Prof.dr. Tom Voûte

Tom Voûte wijdde zijn leven aan de bestrijding van kanker bij kinderen, sinds 1968 als kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis. Op wetenschappelijk terrein en in fondsenwerving ontwikkelde hij zich tot een autoriteit. In 1982 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar kinderoncologie aan de Universiteit van Amsterdam. Landelijke bekendheid kreeg hij in 1974 door zijn optreden in de tv-actie Geven Voor Leven. Met de opbrengst ervan, 70 miljoen gulden, werden vier Kinderoncologische Centra opgericht. Voûte was niet alleen actief voor het Ronald McDonald Huis, maar ook voor Plan Nederland, Cliniclowns, KiKa en de Stichting Kindergeneeskundig Kankeronderzoek.

Bron: Ronald McDonaldhuisamsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen