Hart beschermt zichzelf tegen vet

Array

Na een vette maaltijd komt in het hart een beschermend mechanisme op gang, dat voorkomt dat schadelijke stoffen zich ophopen in de hartspier. Dit blijkt uit een onderzoek van de Wageningen University, mede gesteund door de Nederlandse Hartstichting. Het vermoeden bestaat dat dit beschermende effect minder goed werkt als je veel lichaamsvet hebt. De resultaten verschijnen vandaag op de website van het Amerikaanse vakblad Circulation Research.

De studie levert belangrijke informatie op over de vetbalans in het hart. De hartspier heeft vet nodig als brandstof voor het rondpompen van bloed. Maar te veel vet is niet goed, want bij de verbranding van vet ontstaan schadelijke stoffen (zuurstofradicalen) die de hartspiercellen kunnen schaden. Een beschadigde hartspier leidt tot allerlei klachten, zoals vermoeidheid of benauwdheid.

Beschermend eiwit
Sander Kersten, universitair hoofddocent Voeding, Metabolisme en Genomics aan de Wageningen University, onderzocht de vethuishouding in het hart. Zijn team ontdekte dat in de hartspiercellen van muizen die een vetbrok eten een bepaald eiwit (Angptl4) in actie komt.

Dit eiwit beschermt het hart tegen schadelijke deeltjes die ontstaan bij een overschot aan vet. ‘Je kunt het vergelijken met een poort die open en dicht kan’, legt Kersten uit. ‘Het vet uit de eerste happen zet de poort dicht voor de schadelijke effecten van vet dat je daarna eet.’

Lichaamsvet
Een mooi mechanisme dus, en een vrijbrief om lekker vet te eten? Helaas niet. Af en toe een vette maaltijd kan het hart best aan, maar als je voortdurend te veel vet binnenkrijgt, komt het beschermende mechanisme onder druk te staan.

En niet alleen je voeding speelt een rol: ook de hoeveelheid lichaamsvet lijkt van belang. Kersten: ‘We weten dat vetweefsel stoffen produceert die invloed hebben op het beschermingsmechanisme in de hartspier. Dat werpt de vraag op: hoe beïnvloedt een teveel aan lichaamsvet de vetbalans in het hart?’

Nieuwe technieken
Op dit moment is nog niet te zeggen bij welke BMI (body mass index – een maat voor lichaamsgewicht) de hartspier gevaar loopt. ‘Die vraag is ook niet zo eenvoudig te beantwoorden, want tot voor kort was het onmogelijk om vetten te meten in het hart van levende mensen’, aldus Kersten. ‘Maar met nieuwe geavanceerde technieken, zoals proton magnetic resonance spectroscopy, is dit tegenwoordig wel mogelijk. Dit zal veel nieuwe informatie opleveren.’

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen