Een op de acht artsen slachtoffer van stalking

Array

Een op de acht artsen is weleens gestalkt door een patient. Dat blijkt uit een peiling van het medische vakblad Mednet. De manier waarop dat gebeurt, varieert van dagelijks bellen tot het gebruik van fysiek geweld en het uiten van doodsbedreigingen. Juriste Suzan van der Aa is niet verbaasd, artsen hebben een verhoogd risico om gestalkt te worden. Aan de enquête van Mednet namen 411 artsen deel. Het blijkt dat bijna 80 procent van hen tijdens privétijd ongevraagd wordt benaderd door patienten. Een op de drie zei dat vervelend te vinden. Van de artsen bij wie dat ongevraagde contact zo ver ging dat er sprake was van stalking, is bijna 40 procent huisarts.

Volgens Van der Aa, promovenda op het gebied van stalking, lopen artsen een verhoogd risico om gestalkt te worden. “Ook al ben je nog zo beleefd en maak je geen fouten, als arts kom je met zoveel mensen in aanraking, dat stalking bijna niet te vermijden is.””Ook al ben je nog zo beleefd en maak je geen fouten, als arts kom je met zo veel mensen in aanraking dat stalking bijna niet te vermijden is”, zei zij tegen Mednet. 

Op 11 June 2010 promoveert Suzan van der Aa aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift: Stalking in the Netherlands. Nature and prevalence of the problem and the effectiveness of anti-stalking measures.

Suzan van der Aa, S. van der, & Pemberton, A. (2009). De aard en omvang van belaging in Nederland. Tijdschrift voor veiligheid 8(4), 22-35.

In Nederland heeft 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen last gehad van stalking. Dat is één van de opmerkelijk bevindingen van het promotie-onderzoek van Suzan van der Aa, jurist aan het Instituut voor Victimologie van de universiteit Tilburg.
Beluister de podcast

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen