Gezondheidsraad publiceert rapport over dopinggebruik

Array

Sporten in sport­scho­len en fit­ness­cen­tra draagt bij aan een gezonde leef­wij­ze, vooral als er geen doping wordt ge­bruikt. Mid­de­len om de pres­ta­tie te ver­ho­gen of om een ge­spierd en slank ui­ter­lijk te krijgen, zijn scha­de­lijk voor de ge­zond­heid en kunnen na­de­li­ge fysieke en psy­chi­sche ef­fec­ten hebben. Daarom ad­vi­seert de Ge­zond­heids­raad om met ge­rich­te voor­lich­ting spor­ters te in­for­me­ren over de risico’s van deze mid­de­len.

De Gezondheidsraad heeft vandaag het rapport “Dopinggebruik in de ongeorganiseerde sport” aangeboden aan de heer Bart Zijlstra, Directeur Sport van het Ministerie van VWS. De Gezondheidsraad concludeert in haar rapport dat het gebruik van dopingmiddelen in de ongeorganiseerde sport aanzienlijke risico’s met zich meebrengt. De Gezondheidsraad doet aanbevelingen tot het uitvoeren van nader onderzoek en doet voorstellen om ernstige individuele gezondheidsschade van de gebruiker zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Op 23 april 2008 vroeg minister Klink van Volksgezondheid aan de Gezondheidsraad om advies over de aard en omvang van het dopinggebruik in de ongeorganiseerde sport, met name wat betreft de schadelijke gevolgen voor de gezondheid. De Gezondheidsraad stelde hierop een commissie samen met vertegenwoordigers uit verschillende organisaties.

In haar rapport schetst de commissie eerst de prevalentie en karakteristieken van dopinggebruik in de ongeorganiseerde sport, en wordt vervolgens gekeken naar de consequenties van dit dopinggebruik op korte en lange termijn voor ziektelast en zorgconsumptie. De commissie plaatst het dopingbeleid in de context van het bredere middelenbeleid dat de Nederlandse overheid voert, en trekt een vergelijking met het Nederlandse drugsbeleid. Daarbij staat preventie centraal, en de commissie concludeert dat er geen reden is om met betrekking tot het dopingbeleid hiervan af te wijken.

De commissie ziet een aantal mogelijkheden om het huidige dopingbeleid te verbeteren. Deze aanbevelingen zijn te vertalen in een aantal concrete verbeterpunten op de gebieden voorlichting en voorzieningen. Om hier vorm en inhoud aan te geven beveelt de commissie nader onderzoek aan.

De Dopingautoriteit onderschrijft de conclusies en aanbevelingen van de Gezondheidsraad en zal met het Ministerie van VWS in overleg treden over de wijze waarop de aanbevelingen ingevuld zouden kunnen worden. De Dopingautoriteit zal samen met andere organisaties, blijven streven naar een optimale voorlichting richting (potentiele) dopinggebruikers in de ongeorganiseerde sport.

Het volledige rapport is te downloaden op de website van de Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen