Live-verbinding azM met internationaal congres op Sicilië

Array

De afdeling endoscopie van het azM heeft morgen, vrijdag 16 april, een live verbinding met de XIV International Workshop on Diagnostic and Operative Digestive Endoscopy in Taormina op Sicilie (Italie). Deelnemers aan de workshop kunnen zo meekijken met in real time uitgevoerde endoscopieprocedures in het Maastrichtse ziekenhuis.

Vanuit drie verschillende behandelkamers van de afdeling endoscopie en vanuit één operatiekamer zullen beelden live worden doorgestraald. De medisch specialisten Nicole Bouvy, Rogier de Ridder, Wim Hameeteman, Silvia Sanduleanu , Eric Schoon, Ger Koek en  Marieke Pierik verrichten onder meer endoscopieen bij patienten met chronische darmontsteking,  bij patienten met poliepen in de dikke darm en bij patienten met een voorstadium van slokdarmkanker . In totaal zullen er twaalf procedures worden doorlopen, die live in Sicilie door de vakbroeders te volgen zijn. In het azM zelf worden de beelden van 8.30 uur tot 13.00 uur getoond in de Flendrigzaal.

Volgens professor dr. Ad Masclee, maagdarmleverarts  en hoofd van de onderafdeling Maagdarmleverziekten ,  is het de bedoeling te laten zien dat nieuwe endoscopische technieken een betere beeldvorming mogelijk maken, die de diagnostiek en de behandeling, en dus de patient, ten goede komen. Zo is het met de laatste stand van de techniek mogelijk om dieper in het weefsel van de darm te kijken en de onderliggende structuur in beeld te brengen respectievelijk de wand van de darm op celniveau te bestuderen. In de toekomst is daardoor het nemen van biopten misschien helemaal niet meer nodig, en kan de vraag “goedaardig danwel kwaardaardig” aan de hand van de bevindingen al tijdens de endoscopie beantwoord worden. De diagnose kan met deze techniek dus veel sneller gesteld worden. Bovendien is het mogelijk veel gerichter te werken als het gaat om het nemen van biopten.

Volgens Masclee wordt de rol van de maagdarmleverarts door de toegenomen endoscopische mogelijkheden groter: “We kijken niet langer alleen maar, we gaan ook steeds meer doen. Meer richting chirurgie, waarbij het werk van de maagdarmleverarts in sommige gevallen zelfs in de plaats komt van grote chirurgische ingrepen.”

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen