‘Ziekenhuiszorg is geen handel’

Array

“Goede ziekenhuiszorg moet je niet verhandelen maar delen met alle andere ziekenhuizen.” Dat is de reactie van SP-kamerlid Henk van Gerven op het nieuws dat het Oogziekenhuis in Rotterdam haar behandelingsmethode en expertise bij oogbehandelingen verkoopt aan andere ziekenhuizen. Het Oogziekenhuis wil een keten van 20 oogfilialen oprichten. De bedoeling is dat ziekenhuizen 4-tot 5% van de omzet afdragen aan het Oogziekenhuis in Rotterdam voor het gebruik van de kennis en expertise. Van Gerven: “Het is principieel onjuist. Zorg is geen koopwaar. Artsen worden nu aangespoord om winstgevende concepten te ontwikkelen in plaats van optimale zorg. Bovendien wordt de zorg onnodig duur als er aan verdiend wordt. Het gaat om publieke middelen die niet in particuliere zakken mogen verdwijnen. “

De franchiseconstructie komt veel voor bij winkelketens. De lokale bakker gebruikt de huisstijl en naamsbekendheid om zichzelf Bakker Bart te mogen noemen. In ruil wordt een deel van de omzet afgedragen. De franchiseketen van het Oogziekenhuis is een nieuwe stap op weg naar meer marktwerking in de zorg. Volgens Van Gerven een zorgwekkende ontwikkeling: “Zorg wordt nog altijd betaald uit premiegelden. We weten nu dat een deel van ons premiegeld niet naar zorg gaat maar naar het kopen van informatie en methoden. Dat is weggegooid geld als je bedenkt dat ziekenhuizen ook gewoon kunnen samenwerken om tot de beste zorg te komen.”

Van Gerven heeft inmiddels minister Klink gevraagd naar de kamer te komen om deze ontwikkeling een halt toe te roepen.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen