RIVM is alert op gezondheidsrisico’s aswolk

Array

Als gevolg van de vulkaanuitbarsting in IJsland drijft momenteel op grote hoogte een aswolk richting West-Europa. De aswolk heeft begin van de middag Nederland bereikt ter hoogte van de waddeneilanden. Het RIVM beoordeelt in opdracht van VROM en VWS de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid. Daartoe wordt onder meer gebruik gemaakt van de meetgegevens van het landelijk meetnet luchtkwaliteit van het RIVM.  Op basis van de beschikbare informatie is er op dit moment geen reden om te veronderstellen dat er risico’s voor de volksgezondheid zullen optreden. De aswolk bevindt zich op grote hoogte en de kans dat deeltjes as neer zullen slaan is momenteel erg klein.

Het RIVM beschikt over een landelijk meetnet luchtkwaliteit. Het RIVM meet op zo’n 50 plaatsen in Nederland de actuele samenstelling van de lucht op leefniveau. Momenteel wordt nauwlettend in de gaten gehouden of verhoogde waarden worden gemeten, met name voor fijn stof en zwaveldioxide. De actuele waarden zijn te zien op de website van het landelijk meetnet luchtkwaliteit.

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Britse evenknie van het RIVM, de Health Protection Agency, waarschuwen voor wat er kan gebeuren als het as neerdaalt, maar volgens het RIVM is de kans dat dat in Nederland gebeurt zeer klein. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt Europeanen binnen te blijven als het as neerdaalt. Volgens de VN-organisatie is nog niet precies bekend wat de gevolgen van de stofdeeltjes voor de gezondheid kunnen zijn en is het daarom raadzaam het stof te mijden.

De HPA adviseert mensen naar binnen te gaan als ze last krijgen van een loopneus, tranende ogen of hoesten. Mensen met chronische ziekten als bronchitis of astma krijgen het advies medicijnen of een inhalator mee te nemen voor het geval dat. De gevolgen zullen naar verwachting alleen op korte termijn merkbaar zijn.

Ook waarschuwt de HPA dat er een rotte-eierenlucht kan hangen, veroorzaakt door zwaveldioxide uit de rookpluim.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen