Volksgezondheidsprijs voor hepatitis-expert

Array

De sterfte door falende levers kan in Nederland met 80% worden teruggedrongen als alle patienten met actieve chronische hepatitis B worden opgespoord en behandeld, stelt dr. Irene Veldhuijzen. Zij ontving onlangs de Volksgezondheidsprijs 2009 voor haar promotie aan het Erasmus MC .

Actieve opsporing
De enorme sterftevermindering is mogelijk als patienten vanaf het begin van de behandeling een anti-viraal medicijn met een lage kans op resistentie krijgen toegediend. Dr. Veldhuijzen, die bij de GGD Rotterdam-Rijnmond werkt, bepleit actieve opsporing van mensen met de leveraandoening hepatitis B.

Onder de indruk
Het proefschrift van Irene Veldhuijzen (op de foto links) is 9 april bekroond met de jaarlijkse Volksgezondheidprijs van de Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap (V&W). De jury was onder de indruk van haar uitgebreide publicatielijst, en van de breedte en grondigheid van haar onderzoek. Veldhuijzen verrichtte verschillende deelstudies, zoals populatieonderzoek, moleculair epidemiologisch onderzoek, evaluatie van een verwijsrichtlijn en modellering van behandeleffecten. Ze demonstreerde daarmee dat ze zowel sociaal geneeskundig als biomedisch onderzoek beheerst. Haar onderzoeksresultaten zijn bovendien goed toepasbaar in de praktijk.

Lees het persbericht over het bekroonde proefschrift.

Recente artikelen