ZonMw en NFU lanceren Europese onderzoeksprioriteiten in Brussel

Array

Eurocommissarissen: Healthy Ageing moet hoog op Europese agenda. De Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) en ZonMw hebben op 15 april in Brussel de conferentie “Healthy Ageing: a European Research Priority, the Dutch Perspective” georganiseerd. Twee Eurocommissarissen, Mr John Dalli (Volksgezondheid en Consumentenbeleid) en Mevr Maire Geoghegan Quinn (Onderzoek en Innovatie), waren aanwezig en hielden beide een warm pleidooi om Healthy Ageing (gezond ouder worden) hoog op de Europese onderzoeksagenda te agenderen. Europarlementarier Judith Merkies was gastvrouw van de conferentie. Ook zij benadrukte dat Healthy Ageing topprioriteit voor het Europees Parlement moet worden.

ZonMw en de NFU presenteerden zich in Brussel omdat nu de voorbereidingen beginnen zijn voor de toekomstige Europese onderzoeksprogramma’s. In 2014 start een nieuwe programmaperiode voor Europees onderzoeksbeleid. De gedachtevorming daarvoor is na de inauguratie van de nieuwe Europese Commissie gestart. Het Nederlandse biomedische onderzoeksveld wil hier proactief op inspelen en biedt zichzelf aan als gesprekspartner in de komende discussies.

De NFU heeft in samenwerking met ZonMw in haar position paper vijf thematische prioriteiten geformuleerd die bijdragen aan één de grote maatschappelijke uitdagingen van de toekomst, demografische verandering. Deze prioriteiten zijn: healthy ageing, neurodegeneratieve ziekten (in het bijzonder Alzheimer), metabool syndroom en obesitas (focus op systeembiologie), regeneratieve geneeskunde en public health onderzoek. Daarnaast zijn drie prioriteiten op het terrein van onderzoeksinfrastructuren benoemd: biobanken, bio-imaging en klinisch onderzoek. Deze grootschalige onderzoeksinfrastructuren vormen de ruggengraat voor de aanpak van de grote uitdagingen voor de Europese Unie op het gebied van gezondheid en vergrijzing.

Tijdens de openingsspeech benadrukte Eurocommissaris Mr John Dalli het belang van een gezond en productief ouder wordende bevolking. Dalli zal zich persoonlijk inzetten om het thema ‘healthy ageing’ zo hoog mogelijk op de Europese agenda te krijgen. Volgens de Eurocommissaris moet het voor elke Europese burger mogelijk zijn om gezond ouder te worden. Niet alleen de rijke mensen, maar ook de minder welgestelde mensen moet een goede gezondheid gegarandeerd worden. Dalli gaf aan dat het de hoogste tijd is om in te spelen op deze gevolgen van vergrijzing, door jong te beginnen met preventie. Voor ouderen zal ICT (digitale agenda) mogelijkheden bieden. Tijdens de ontbijtsessie lichtten Frans Jaspers (UMCG/NFU) de prioriteiten van de NFU en Edvard Beem die van ZonMw toe.

Het plenaire gedeelte dat werd voorgezeten door Eduard Klasen (LUMC/NFU), werd geopend door Eurocommissaris Mevr Maire Geoghegan-Quinn (Onderzoek en Innovatie). Zij benadrukte het belang van de Healthy Ageing innovatieketen “from research to retail”. Geoghegan-Quinn benadrukte dat Healthy Ageing niet alleen over ouderen gaat, maar dat juist ook het thema preventie leidend zal moeten zijn in de komende onderzoeksprogramma’s. Zeker binnen de EU2020 strategie het “Vlaggenschipproject: Een Innovatie-unie” zal Healthy Ageing een belangrijk element vormen. Volgens de Europcommissaris mag de kennis niet op de plank blijven liggen, maar moet de industrie in het proces betrokken worden. Geoghegan-Quinn stelde dat na de conferentie geconcludeerd kan worden dat Healthy Ageing een horizontale visie bestrijkt tussen en over alle directoraat-generalen heen.

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen