OLVG grootste hiv-centrum van Nederland

Array

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is het grootste hiv-centrum van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting HIV Monitoring. Nederland telt ongeveer 17.000 geregistreerde personen met een hiv-besmetting. Een op de zes is onder behandeling in het OLVG.

Sneller testen
Het OLVG behandelt al sinds begin jaren ’80 patienten met hiv en aids. Het ziekenhuis is een van de 25 door de overheid erkende hiv-centra in Nederland en een van de zes centra in Amsterdam. Met name door het toepassen van combinatietherapie is de levensverwachting van deze patientengroep de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Maar hiermee neemt het aantal nieuwe patienten niet af, vertelt internist Kees Brinkman: “Per jaar melden zich ruim tweehonderd nieuwe hiv-geïnfecteerden in ons centrum.
Een grote groep is pas kort geleden positief getest. De verwachting is dat het aantal hiv-geïnfecteerden landelijk gezien in 2015 is verdubbeld. Dit komt met name door het risicogedrag van de groep mensen die nog niet weet dat ze besmet is geraakt. Schattingen laten zien dat veertig procent van de mensen met hiv zelf niet weet dat ze besmet is, omdat ze nog nooit getest zijn.” Om mensen te motiveren om zich sneller te laten testen, kan iedereen elk jaar rond Wereld AIDS Dag een week lang terecht in het OLVG voor een gratis hiv-sneltest.

Vaste arts
In Amsterdam wonen relatief veel hiv-besmette mensen. Het  is belangrijk dat deze mensen in het OLVG terecht kunnen. Maar ook niet-Amsterdammers komen graag naar het OLVG voor hun behandeling. Een van de redenen hiervoor is dat patienten in het OLVG altijd onder behandeling van dezelfde arts staan. Kees: “Mensen die hier vast onder behandeling zijn, worden niet gezien door een arts-assistent, maar altijd door de specialist. Zo hoef je niet elke keer met iemand anders je behandeling te bespreken. Dat is voor veel mensen een reden om naar Amsterdam te komen, ook als ze hier niet in de buurt wonen.”

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen