JBZ biedt alternatief voor kernreactor

Array

Nucleair geneeskundige Roel Claessens ontwikkelde een apparaat dat snel, relatief schoon en goedkoop rubidium opwekt. ‘Het radioactieve element is in Europa niet te koop en een uitstekend alternatief voor hartonderzoek’, aldus Claessens. Dit is groot nieuws nu er een nijpend tekort aan technetium dreigt te ontstaan.

Medische isotopen (radioactieve materialen) worden gebruikt om van buitenaf naar de werking van organen te kijken. De patient krijgt een lichtradioactieve stof toegediend. Met een (PET-)scanner is de reactie in het lichaam te zien. Het tekort aan isotopen bestaat omdat de kernreactor in Petten een half jaar stilligt voor onderhoud. ‘Petten’ is wereldwijd goed voor de productie van een derde van alle medische isotopen.

Vergunning Inspectie

Het ziekenhuis wil de methode van Roel Claessens graag zo snel mogelijk gaan gebruiken, mits de patientveiligheid gewaarborgd is. Eind april zijn de validatieprogramma’s afgerond en zal bij de Inspectie voor Volksgezondheid een vergunning worden aangevraagd om rubidium te gaan produceren. Voor kleinschalige bereiding, dat wil zeggen alleen voor de eigen patienten, lijkt geen vergunning nodig te zijn. Het ziekenhuis hoopt daarmee in mei te kunnen starten en is hierover met de Inspectie in gesprek.

Wilt u meer weten over nucleair geneeskundige Roel Claessens, lees dan het ‘Ken je dokter’-interview.

Bron: JBZ

Recente artikelen