Privé-ongevallen leiden tot groot gebruik van spoedeisende zorg

Array

In de periode 2004-2008 overleden jaarlijks gemiddeld 3.300 mensen per jaar na een ongeval, vooral door privé-ongevallen. Verkeersongevallen nemen een tweede plaats in en dalen over de genoemde periode met 30%. Jaarlijks bezoeken 1,9 miljoen mensen een afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis: 57% in verband met ernstige symptomen zoals pijn op de borst en 43% vanwege letsel door een ongeval. Die 43% bestaat vooral uit patienten met letsel opgelopen in en rond het huis. Sportletsel, bedrijfsongevallen en verkeersletsel scoren lager.

Negentien procent van het arbeidsverzuim komt door letsel opgelopen in de privé-sfeer. Minister Klink spreekt van een onderschat gezondheidsprobleem en wil letselpreventie prioriteit geven in de volgende preventienota (Kamerstuk 7 januari 2009).  Al deze gegevens staan te lezen in de Kerncijfers letsel door ongevallen, geweld en automutilatie van de Stichting Consument en Veiligheid. U treft het rapport aan op www.veiligheid.nl. Tot zover dit bericht.

Op het tiende spoedzorgcongres op vrijdag 17 september houdt prof.dr. Guus Schrijvers een workshop over preventie van spoedzorg. Hij gebruikt hierbij bovenstaande gegevens. Want minder privéletsels leiden tot minder SEH patienten en minder ziekteverzuim. Zijn workshop is één van de twintig die plaats vinden over actuele onderwerpen. De workshops vinden plaats na plenaire inleidingen over de huisartsenspoedzorg in Europa in vergelijking met die in Nederland (de Deense hoogleraar Frede Olesen), over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars (directeur Zorginkoop AGIS Herman Flens, arts) en over de toekomst van samenwerking van huisartsenposten en SEH’s, dr. P.Giesen). Wit u met Schrijvers meedenken over preventie van spoedzorg? Wilt u luisteren en discussieren met de plenaire inleiders? Wilt u ook de andere workshops bezoeken? Klik dan hier, lees de prachtig vormgegeven brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen