Mijlpaal ZiZo Ziekenhuizen: 100% levert data eerste tranche aan

Array

Woensdag 14 april om 24.00 uur verstreek voor ziekenhuizen en ZBC’s de deadline om kwaliteitsgegevens over de tranches 1 en 2 aan te leveren. Een volgende mijlpaal in het programma Zichtbare Zorg is bereikt: 100% van de ziekenhuizen heeft de data voor tranche 1 aangeleverd en 88 van de 92 ziekenhuizen leverden de gegevens van tranche 2 op tijd aan.
De eerste tranche bestaat uit tien aandoeningen en werd vorig jaar voor het eerst uitgevraagd. Het ging toen om gegevens over 2008 en aanlevering was nog niet ‘verplicht’. Op basis van de ervaringen van ziekenhuizen werd de tranche aangepast en verbeterd en dit jaar opnieuw uitgevraagd, nu over verslagjaar 2009. Aanlevering van data was vanaf dit jaar verplicht.

Ook groot deel van tranche 2 aangeleverd
Deze verplichting geldt dit jaar nog niet voor de indicatorendata uit tranche 2, die uit 13 aandoeningen bestaat. Deze tranche werd dit jaar voor het eerst uitgevraagd en is, in tegenstelling tot tranche 1, nog niet ‘JMV-plichtig’. Het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording, kortweg JMV, is het document waarmee zorginstellingen jaarlijks verantwoording afleggen. Vanaf volgend jaar is aanlevering van tranche 2 verplicht.

Opvallend is dat ondanks het niet-verplichte karakter van tranche 2, het overgrote deel van de ziekenhuizen toch ook (een deel van) de gegevens voor tranche 2 aanleverde. Een geweldige prestatie van de zorginstellingen, die administratief (toch al) zwaar belast zijn. Het inzichtelijk maken van kwaliteit van zorg staat merkbaar hoger op de agenda van de Raden van Bestuur van de ziekenhuizen en ZBC’s. Zichtbare Zorg juicht deze ontwikkeling toe.

Schoning tranche 1 en 2
Momenteel vindt de schoning plaats om onwaarschijnlijke waarden in de datasets op te sporen. Die kunnen zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld typefouten of door een onjuiste interpretatie van de indicator. Ziekenhuizen en ZBC’s hebben deze week eventuele schoningsvragen over Tranche 1 ontvangen. Op 3, 10 en 17 mei gebeurt dat voor verschillende aandoeningen van Tranche 2. De vragen worden per email gesteld.

De huidige stand van zaken is alleen gebaseerd op wel of niet aanleveren. Over de omvang en de kwaliteit van de aangeleverde data wordt eind mei meer duidelijk. Wij zullen u daar dan over informeren via deze nieuwsbrief.
Bron: Zichtbare Zorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen