Nieuwe inzichten in de behandeling van slaapapneu

Array

In zijn doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Antwerpen heeft dr. Evert Hamans aangetoond dat snurken of slaap gerichter kan behandeld worden na het uitvoeren van een slaapendoscopie. Dit is een onderzoek waarbij via endoscopie de keelholte van de patient wordt bekeken tijdens de slaap. Het onderzoek toonde aan dat de tong tijdens de slaap naar achter valt en daarbij de keelholte tijdelijk afsluit. Dr. Hamans paste een nieuwe behandelingstechniek voor slaapapneu toe, nl. een implant in de tong die de tong kan stabiliseren.

2 tot 4% van de Belgen kampt met slaapapneu
Obstructief slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling belemmerd wordt tijdens de slaap omdat de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt. Hierdoor ontstaat er zuurstoftekort en een gestoord slaappatroon. In Belgie kampt 4% van de mannen en 2% van de vrouwen met slaapapneu. De belangrijkste klachten zijn luid snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Bij sommige patienten is de slaperigheid zo erg dat het de dagdagelijkse activiteiten belemmert, wat voor sommige beroepen (zoals chauffeurs) gevaarlijk kan zijn. Daarnaast hebben deze patienten op lange termijn een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Slaapendoscopie wijst uit dat tong vaak verantwoordelijk is voor slaapapneu
De huidige behandeling van slaapapneu bestaat uit een beademingsmasker of een mondprothese waarmee de patient elke nacht dient te slapen. Hoewel deze behandelopties efficient en afdoende zijn, verdraagt een belangrijke groep patienten deze behandeling niet. Bij hen wordt een operatie overwogen. Hierbij is het van belang dat er eerst wordt vastgesteld welk onderdeel van de keelholte verantwoordelijk is voor het dichtklappen hiervan. Dit kan gebeuren op het niveau van het zachte gehemelte en de huig of op het niveau van de tong. Bij de meeste patienten gebeurt dit zelfs op de 2 niveaus tegelijkertijd. Tijdens een slaapendoscopie wordt de patient voor een korte periode in een slaaptoestand gebracht. Er wordt dan via de neus een kleine fiberoptische endoscoop ingebracht en het gedrag van de keelholte wordt bekeken op het moment dat de patient snurkt en slaapapneu vertoont. Dit laat de arts toe om te bepalen bij welke heelkundige ingreep de patient baat kan hebben om de obstructie te verhelpen.

Innovatief tongimplant verhelpt slaapapneu
Het onderzoek met behulp van slaapendoscopie heeft aangetoond dat de tong bij veel apneu patienten verantwoordelijk is voor de obstructie. De bestaande ingrepen om dit te verhelpen zijn ingrijpend en hebben bijwerkingen. In het doctoraatsonderzoek van dr. Hamans wordt een nieuwe behandelingstechniek beschreven. Met dierexperimenteel onderzoek werd een prototype van een tongimplant onderzocht en vervolgens klinisch toegepast. Het implant bestaat uit een tonganker dat minimaal invasief wordt ingebracht en vervolgens op individueel titreerbare wijze de tong kan opspannen om slaapapneu te voorkomen. De patienten die met het implant behandeld werden, hadden beduidend minder slaapapneu, snurkten minder en voelden zich overdag veel fitter.

Dit onderzoek zal in de toekomst leiden tot betere diagnosestelling van slaapapneu alsook sturing geven aan de verdere ontwikkeling en innovatie van operatieve behandelingen van obstructief slaapapneu.

Bron : UZ Antwerpen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen