Prijs voor onderzoeksvoorstel over relatie maagverkleining en botbreuk

Array

Onderzoeker Frank de Vries (Universiteit Utrecht) heeft de zesde IOF Young Investigator Award ter waarde van 20.000 euro gewonnen. Hij ontving de prijs op 8 mei in Florence van de International Osteoporosis Foundation. De 33-jarige epidemioloog kreeg de prijs voor zijn onderzoeksvoorstel naar de relatie tussen maagverkleiningen en botbreuken.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat sommige patienten na een maagverkleining, een verhoogde kans op botontkalking hebben. Het is echter onbekend of ook het risico op botbreuken verhoogd is. Het nieuwe onderzoek gaat dat bestuderen met behulp van een grote huisartsendatabase met medische gegevens van 10 miljoen Britse patienten.

Maagverkleiningen
Maagverkleiningen worden uitgevoerd bij te dikke mensen die niet kunnen afvallen. Er is de afgelopen jaren een flinke toename te zien in het aantal patienten dat een maagverkleining ondergaat, in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk. Tevens breken jaarlijks ongeveer 17.000 Nederlanders, vooral ouderen, hun heup. Naar schatting overlijdt 20% van deze mensen binnen een jaar na de fractuur.

IOF Young Investigator Award
De IOF Young Investigator Award wordt één keer in de twee jaar uitgereikt aan onderzoekers jonger dan 40 jaar die excellent onderzoek doen op het gebied van botontkalking. Het onderzoek moet er mede voor zorgen dat patienten die lijden aan botontkalking de best mogelijke zorg krijgen.

Bron:UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen