Nieuwe inwendige defibrillator veiliger

Array

Hartpatienten kunnen baat hebben bij een nieuw apparaat dat het hart weer laat werken na een plotselinge stilstand. Het gaat om een reanimatiekastje dat volledig onder de huid wordt aangebracht.

Veiliger
Deze inwendige defibrillator is veiliger en patientvriendelijker dan de oude versie omdat er geen stroomdraadjes meer vanuit het apparaatje door de bloedvaten of op het hart lopen.

Voorbij
Bij het nieuwe apparaat (S-ICD-techniek genoemd) wordt een elektrode vlak onder de huid, links naast het borstbeen aangebracht en het apparaatje zelf onder de linkeroksel. Risico’s als gevolg van problemen met de draad in de bloedvaten, zoals infecties, zijn met deze nieuwe techniek voorbij. Minder zwaar
Nu gaat 15% van de draden binnen vijf jaar defect, waarna een nieuwe chirurgische ingreep nodig is. De operatie om de nieuwe defibrillator te plaatsen of te verwijderen is korter en minder zwaar geworden: er is geen röntgenstraling meer bij nodig.

Schok
leder jaar krijgen bijna 16.000 Nederlanders een hartstilstand. Per jaar wordt bij ongeveer 4500 mensen een ICD geïmplanteerd. Dit apparaat lijkt op een pacemaker, maar is veel gecompliceerder. Het kasje registreert namelijk voortdurend informatie over het hartritme. Is het ritme te traag, te snel of onregelmatig, dan geeft het een elektrische schok af, waardoor het ritme zich weer kan herstellen.

Vergelijkbaar
“In de studie is gebleken dat het nieuwe systeem de hartproblemen vergelijkbaar en soms zelfs beter behandelt dan de conventionele defibrillator”, zegt Prof Luc Jordaens, van het Erasmus MC. In de testfase herkend de nieuwe defibrillator alle kunstmatig opgewekte stoornissen. Daarvan werd 98% met succes gestopt. Ook alle twaalf patienten die tijdens de proef spontaan ritmestoornissen kregen, werden met succes behandeld.

Basisonderzoeken
Het onderzoek naar de nieuwe inwendige defibrillator heeft negen jaar geduurd. Zeventien medische centra in zeven landen hebben eraan meegewerkt. In Nederland deden naast het Erasmus MC, ook het Universitair Medisch Centrum in Groningen, het AMC in Amsterdam en het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein mee. De basisonderzoeken en de eerste publicaties zijn afkomstig van het Erasmus MC. Het apparaat wordt gemaakt door Cameron Health in Californie, pionier op het gebied van implanteerbare defibrillators.

gepubliceerd: 12 mei 2010

Recente artikelen