Nieuwbouw: Aannemingsovereenkomst voor Meander Medisch Centrum Amersfoort

Array

Op woensdag 12 mei heeft Meander Medisch Centrum de aannemingsovereenkomst met de uitvoerende partijen getekend voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De bouw start deze zomer en zal worden uitgevoerd door Heijmans Utiliteitsbouw BV, Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten en Burgers Ergon. Het ziekenhuis aan de Maatweg vervangt de twee bestaande locaties Amersfoort Lichtenberg en Amersfoort Elisabeth. In 2013 wordt het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. De aannemingsovereenkomst is het vervolg van de op 13 januari 2010 getekende vaststellingsovereenkomst. De aanneemsom bedraagt 181,1 miljoen euro. Een consortium van Rabobank, ING en BNG financiert de nieuwbouw.

Het nieuwe ziekenhuis
In het nieuwe ziekenhuis kan Meander Medisch Centrum haar patienten en bezoekers in een comfortabele en klantvriendelijke omgeving ontvangen. Patienten en bezoekers hebben op veel plekken direct uitzicht op de groene omgeving en rivier de Eem. Het ziekenhuis is zo ontworpen dat patienten en bezoekers er eenvoudig hun weg kunnen vinden. Het bestaat uit verschillende bouwdelen: een deel voor de acute zorg, zoals de spoedeisende hulp, operatiekamers en onderzoeksafdelingen, een hotelgedeelte waar de verpleegafdelingen zijn ondergebracht en een polikliniekengedeelte waar de spreekuren worden gehouden. De gebouwen worden met elkaar verbonden door een uitgebreid overkapt openbaar gebied. Aan de kant van de Eem wordt een psychiatrisch centrum gerealiseerd. Onder het ziekenhuis komt een parkeerlaag met voldoende parkeerplaatsen. Duurzaamheid is een belangrijk uitgangpunt in het nieuwe ziekenhuis. Met de nieuwbouw heeft Meander Medisch Centrum nog meer mogelijkheden om haar status als deskundig topklinisch opleidingsziekenhuis verder uit te breiden.

Samenwerking
Het ontwerp is gemaakt door Atelier PRO architecten uit Den Haag. Aronsohn in Rotterdam is de hoofdconstructeur. Voor het complete ziekenhuis is Heijmans Utiliteitsbouw BV geselecteerd en zij is verantwoordelijk voor de realisatie. Al vanaf het begin is ook Burgers Ergon hierbij betrokken. Zij draagt zorg voor de ontwerpuitwerking, engineering en de realisatie van de complete installaties. Voor de uitvoering van het ziekenhuis is een unieke VOF opgericht waarin naast Heijmans Utiliteitsbouw en Burgers Ergon, ook Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten deelneemt, allen voor een derde deel. Een integrale aanpak en kennisbundeling is hiermee geoptimaliseerd. Het totale vloeroppervlak van het nieuwe Meander Medisch Centrum is 113.000m2 BVO (bruto vloer oppervlak), inclusief parkeerlaag onder het gebouw.

Het nieuwe ziekenhuis moet in 2013 in gebruik worden genomen.
De bouw van het Meander Medisch Centrum gaat nog deze zomer van start. De bouw wordt uitgevoerd door Heijmans Utiliteitsbouw, Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten en Burgers Ergon. Het nieuwe ziekenhuis wordt gerealiseerd aan de Maatweg. Het vervangt de twee bestaande locaties Amersfoort Lichtenberg en Amersfoort Elisabeth.

Met de nieuwbouw is een bedrag gemoeid van 181 miljoen euro. Een consortium van banken financiert de nieuwbouw. Patienten en bezoekers krijgen straks op veel plekken in het ziekenhuis direct uitzicht op de groene omgeving en de rivier De Eem. Het ziekenhuis is zo ontworpen dat patienten en bezoekers er eenvoudig hun weg kunnen vinden. Het bestaat uit verschillende bouwdelen: een deel voor de acute zorg, zoals de spoedeisende hulp, operatiekamers en onderzoeksafdeling. Verder een hotelgedeelte waar de verpleegafdelingen zijn ondergebracht en een polikliniekengedeelte, waar de spreekuren worden gehouden.

De gebouwen worden met elkaar verbonden door een uitgebreid overkapt gebied. Aan de kant van de Eem wordt een psychiatrisch centrum gerealiseerd. Onder het ziekenhuis komt een parkeerlaag met voldoende parkeerplaatsen.

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt in het nieuwe ziekenhuis. Met de nieuwbouw wil Meander Medisch Centrum haar status als topklinisch opleidingsziekenhuis verder uitbreiden. Het ontwerp is gemaakt door Atelier PRO architecten uit Den Haag. Het toale vloeroppervlak van het nieuwe ziekenhuis is 113.000 vierkante meter .

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen