Priveleven houdt huisartsen in grote stad

Array

Het huisartsentekort in Drenthe (zie ook het bericht hierboven) was voor prof.dr. Guus Schrijvers aanleiding aan symposiumdeelnemers op 27 april te vragen, waarom er een tekort bestaat. Hij kreeg de volgende –niet empirisch bewezen- theorie aangereikt die bestaat uit vier hypotheses.

1. Huisartsen trouwen meestal partners met ook een hoge opleiding. De huisartsen-echtgenote die ook doktersassistente is, bestaat nauwelijks nog.
2. Die partner is meestal werkzaam in de dienstensector in een grote stad, bijvoorbeeld bij een advocatenkantoor of een universiteit.
3. Vanwege de lange werkdagen voor de huisarts is het makkelijk indien de partner iets later van huis gaat of eerder thuis komt. Die kan de kinderen naar school begeleiden of alvast gaan koken.
4. Dan is het aantrekkelijk om je als huisarts te vestigen in of vlakbij een grote stad en niet op het Drentse platteland.

Wil dat platteland toch aantrekkelijk zijn voor huisartsen, dan ligt de oplossing voor de hand. Ten eerste is goede kinderopvang met lange openingstijden een vereiste. Ten tweede zijn dienstverbanden voor huisartsen in gezondheidscentra aantrekkelijk. Dan is een normale werkdag voor de huisarts van acht uur makkelijker te realiseren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen