NKI-AVL richt Huid- en Melanoom Centrum op

Array

Patienten krijgen dezelfde dag uitslag en behandelplan
Het Nederlands Kanker Instituut –Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) heeft het initiatief genomen een Huid- en Melanoom Centrum op te richten. In dit centrum kunnen patienten met een verdenking op huidkanker sneller gediagnosticeerd en behandeld worden dankzij een goed op elkaar ingespeeld team van specialisten die veel ervaring hebben met de behandeling van huidkanker en melanoom.

Huidtumoren vormen een toenemend medisch en maatschappelijk probleem in de westerse wereld. Naar schatting worden alleen al in Nederland jaarlijks minstens 50.000 nieuwe huidtumoren gevonden en dit getal neemt elk jaar toe. Het grootste deel van deze huidkankers kan snel en eenvoudig behandeld worden, maar vaak krijgen patienten in de loop der tijd nieuwe huidkankers, waardoor ze in feite chronisch patient blijven. Het melanoom komt met 10% relatief het minste voor, maar kan levensbedreigend zijn wanneer te laat wordt ingegrepen. Ook deze in principe gevaarlijke tumorsoort neemt sterk toe, en wordt ook nogal eens bij jonge mensen gevonden. Een nog niet zo lang bestaand “dun” melanoom is gelukkig nog uitstekend te behandelen, maar vroegtijdige herkenning en zo mogelijk voorkoming is dus van (levens)belang.

Het NKI-AVL verleent al jaren topzorg op het gebied van de uitgebreidere of meer gecompliceerde vormen van huidkanker, waarbij vele specialismen betrokken zijn. Door de oprichting van het Huid- en Melanoom Centrum wordt het mogelijk om de groeiende stroom  patienten beter en sneller te behandelen. Het centrum biedt één loket voor elke patient met (verdenking op) huidkanker, waardoor de patient altijd op het goede adres is. Het team bepaalt wat de beste behandeling is en wie dat het beste kan uitvoeren. Voor simpele ingrepen kan dat vaak al dezelfde dag. Daarbij krijgen alle patienten een uitgebreide huidcheck waardoor ook nogal eens plekjes boven water komen die eerder niet waren opgemerkt. Een centrale rol in de organisatie rond de patient is weggelegd voor de verpleegkundig specialist, die zorgt dat de patient altijd gemakkelijk voor alle vragen een vast aanspreekpunt heeft.

Op zaterdag 29 mei is de landelijke Bescherm-je-Huid dag. Tijdens deze dag wordt het Huid- en Melanoom Centrum officieel geopend en krijgen bezoekers en geïnteresseerden de gelegenheid een kijkje achter de schermen te nemen. Dermatologen geven advies aan bezoekers hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen en controleren. Naast dermatologen zullen chirurgen, radiotherapeuten en onderzoekers presentaties geven over behandeling en onderzoek van huidkanker.

Ook zijn er verschillende organisaties aanwezig die informatie geven over de preventie van huidkanker en uiterlijke verzorging. Tijdens de dag kunnen bezoekers zich tussen 10.00 en 15.00 uur laten informeren over alle behandelmogelijkheden die het NKI-AVL biedt. Het volledige programma staat op www.nki.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen