NVZ: kosten Nederlandse ziekenhuiszorg Europees gezien laag

Array

Nederlanders nemen ten opzichte van andere Europeanen relatief weinig zorg af. Daarnaast geven Nederlanders internationaal gezien – met 3,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) – het minste uit aan ziekenhuiszorg, huisartsen en specialisten. Ook de productie van de Nederlandse ziekenhuizen is relatief laag. Verder liggen Nederlanders minder vaak en minder lang in het ziekenhuis in vergelijking met andere Europeanen. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau SiRM (Strategies in Regulated Markets) in opdracht van de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) uitvoerde.

De cijfers maken deel uit van het brancherapport, dat later dit jaar in zijn geheel wordt gepubliceerd. In het hoofdstuk ‘De Nederlandse ziekenhuiszorg vanuit
Europees perspectief’ zijn verschillende opmerkelijke gegevens op een rij gezet.

Zo is in Nederland het aantal chirurgische verrichtingen per hoofd van de bevolking relatief laag. Cardiologische ingrepen zoals een bypassoperatie worden in Nederland veel minder vaak uitgevoerd dan in andere Europese landen. Het aantal hartkatheterisaties ligt in vergelijking met de rest van Europa tot 50% lager en ten opzichte van Duitsland zelfs 80 procent lager. Dit blijkt uit een vergelijking van alle beschikbare gegevens over chirurgische en cardiologische ingrepen uit de database van de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OECD). Het verschil is waarschijnlijk te verklaren uit verschillen in professionele opvatting tussen artsen en de mate van gezondheid van de bevolking. De sterfte aan hartziekten in Duitsland is bijvoorbeeld twee keer zo hoog als in Nederland.
Nederlanders liggen na opname gemiddeld 6,3 dagen (inclusief academische ziekenhuizen) in het ziekenhuis. Dat is korter dan in de meeste andere Europese landen. In Duitsland liggen patienten gemiddeld acht dagen in het ziekenhuis.
Opmerkelijk is het feit dat geen enkel ander Europees land zo weinig specialisten kent als Nederland. Internationaal gezien is het aantal huisartsen vergelijkbaar.

Nederlanders zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van de geleverde zorg. 87 procent van de Nederlanders vindt de kwaliteit van de Nederlandse ziekenhuizen goed. Alleen in Oostenrijk en Belgie zeggen meer mensen de kwaliteit van hun ziekenhuizen goed te vinden.
Ook de toegang tot de gezondheidszorg in Nederland is uitstekend. Slechts 0,4 procent van de Nederlanders geeft aan de zorg die ze nodig hadden niet te hebben ontvangen. Voor de helft (0,2%) was dit te wijten aan wachtlijsten. In Duitsland klaagde bijna 3 procent van de mensen over slechte toegankelijkheid van de zorg. Als reden hiervoor werden ‘financiele barrières’ genoemd.
De eigen bijdrage in Nederland behoort tot de laagste van Europa. Alleen de Denen betalen minder.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen