Q-koorts lijkt op z’n retour

Array

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tot dusver dit jaar 318 nieuwe meldingen ontvangen van Q-koorts bij mensen. Dat zijn er minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen ruim vijfhonderd gevallen werden geregistreerd. Deze cijfers bevestigen opnieuw dat de Q-koorts spectaculair aan het afnemen is, met name in het epicentrum in Brabant.

Aantal patienten met bekende eerste ziektedag in de weken 14 t/m 17 (week 17 is tot nu toe de meest recente week waarin patienten gerapporteerd werden met een eerste dag dag in die week):
2010: 27 (waarvan 4 van GGD Hart voor Brabant, 1 van GGD Brabant Zuid Oost en 22 van overige GGD’s)
2009: 515 (waarvan 265 van GGD Hart voor Brabant, 169 van GGD Brabant Zuid Oost, 42 van GGD Zuid Limburg en 39 van overige GGDen)
2008: 70 (waarvan 49 van GGD Hart voor Brabant, 4 van GGD Brabant Zuid Oost, 1 van GGD Zuid Limburg en 16 van overige GGDen)
2007: 9 (waarvan 6 van GGD Hart voor Brabant en 3 van overige GGDen)

Bij de interpretatie van deze aantallen moet er rekening mee gehouden worden dat het aantal gerapporteerde patienten over de weken 14 t/m 17 van 2010 waarschijnlijk nog verder op zal lopen, omdat er vertraging zit tussen de eerste ziektedag en het moment van melden. De meldingen van de andere GGD buiten het epicentrum hebben voor een deel waarschijnlijk te maken met de hogere alertheid, met name in de gebieden waar bedrijven besmet zijn verklaard en geruimd en de bevolking massaal is aangeschreven.

RIVM-directeur Roel Coutinho liet donderdag weten dat het nog te vroeg is om uit die daling conclusies te trekken.
Vorig jaar trad in april een sterke stijging op van het aantal meldingen. Zo’n piek is tot dusver uitgebleven, daarnaast zijn er een hoop mensen rond besmette boerderijen aangeschreven en zijn dus veel meer mensen getest. Hij wijst erop dat in de eerste vijf maanden 2008 maar 56 gevallen werden gemeld, terwijl het totale aantal besmettingen dat jaar alsnog boven de duizend uitkwam. Vorig jaar kreeg het RIVM in totaal 2356 meldingen van Q-koorts.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen