Vragen over schoning gegevens ziekenhuizen en ZBC’s

Array

De laatste dagen komen bij Zichtbare Zorg veel vragen binnen over de schoningsmail die is verstuurd voor Reumatoïde Artritis en problemen bij de aanlevering van de gegevens van Pijn bij de Bevalling. Hieronder de feiten op een rij. De zorginstellingen zijn inmiddels ook per email geïnformeerd.

Reumatoïde Artritis
In de schoningsmail voor Reumatoïde Artritis (indicator 1) van maandag 17 mei jl. is er mogelijk een schoningsvraag gesteld bij de indicatoren 1b en 1c. Deze vraag is ten onrechte gesteld. U kunt deze schoningsvraag negeren en de oorspronkelijke cijfers laten staan. Mocht bovendien bij indicator 1b en/of 1c ook de schoningsvraag zijn gesteld naar aanleiding van een statistisch opvallende waarde, dan kunt u ook deze vraag negeren.

Toelichting: in de webenquête is al rekening gehouden met deze factor 1000 voor de berekening van de waarde van de indicator en daarmee resulteert het juiste antwoord door het invullen van het werkelijke aantal FTE’s.

De vraag luidde: “De waarde van uw teller valt op vanwege het lage opgegeven getal. Volgens de indicator dient het aantal FTE vermenigvuldigd te worden met 1.000 om zo het aantal FTE op een patientenpopulatie van 1.000 patienten te kunnen bepalen. Hoogst waarschijnlijk heeft u dit niet gedaan. Indien dit juist is, wilt u zo vriendelijk zijn de teller aan te passen door het aantal FTE te vermenigvuldigen met 1.000?”


Pijn bij de Bevalling
Bij de aanlevering rondom indicator 3 van Pijn bij de Bevalling is een probleem geconstateerd.

Achtergrond
De indicatoren die in de Zichtbare Zorg gids staan genoemd, komen niet overeen met de definities die de perinatale registratie hanteert. De stichting PRN heeft alle ziekenhuizen hierover in maart jongstleden per brief geïnformeerd.

In de brief zijn de juiste tellers en noemers weergegeven en is aan de ziekenhuizen verzocht deze te hanteren, aangezien de stichting PRN deze gegevens aanlevert. ZiZo adviseert ziekenhuizen en ZBC’s de PRN indicatoren te gebruiken. Daarom staat deze set voor alle ziekenhuizen bij wijze van uitzondering tijdens de schoningsperiode open. De instellingen kunnen de gegevens van de stichting PRN die zij onlangs hebben ontvangen dan nog invullen.

Probleem
Naar nu blijkt zorgt het invullen van de PRN-gegevens echter voor moeilijkheden in de invoermodules voor indicator 3. De noemers voor 3a, 3b en 3c worden automatisch ingevuld, aangezien deze in de eerdere (fout gebleken definities) gelijk waren. Met de PRN definities is de noemer van indicator 3b en 3c echter anders geworden.

Oplossing
Wij vragen u daarom om het volgende te doen:

1. Vul de gegevens vanuit PRN in bij indicator 3a.
2. Geef bij indicator 3b en 3c aan dat u de gegevens niet aanlevert. De indicator wordt grijs weergegeven. In het toelichtingenveld ten behoeve van de openbare database vermeldt u de juiste teller en noemer voor indicator 3b en 3c. Hierbij geeft u aan dat u deze cijfers van de stichting PRN heeft ontvangen.
3. Sluit de vragenlijst op de juiste manier af.

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met de Zichtbare Zorg helpdesk via [email protected] of 070- 3406900 (op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur).

Bron: Zichtbare Zorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen