Apotheker tekent alsnog contract met verzekeraar

Array

Spoedmaatregel NZa heeft effect
Door een spoedmaatregel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tekent apotheker Van Dalen alsnog een contract met zorgverzekeraar CZ. De rechter besloot afgelopen woensdag dat deze apotheker hierdoor niet meer met spoed een contract hoeft af te sluiten met één van de andere zorgverzekeraars (Menzis). De NZa oordeelt positief over het contract met CZ omdat de meerderheid van de consumenten in Breskens nu toegang krijgt tot de medicijnen waar ze volgens hun polis recht op hebben.

De rechter is het eens met de NZa dat de apotheek een machtspositie in de regio heeft. Dit ondersteunt het uitgebreide onderzoek van de NZa naar Aanmerkelijke Markmacht (AMM) van deze apotheker. De resultaten hiervan zijn in het najaar van 2010 beschikbaar.

Het afgelopen jaar zijn er in het algemeen meer contracten gesloten tussen zorgverzekeraars en apothekers. De NZa vindt dat een positieve ontwikkeling: het is van groot belang dat iedere zorgverzekeraar het middel van selectieve inkoop moet kunnen inzetten in het belang van zijn verzekerden. De NZa betreurt dan ook dat dit voor verzekerden van Menzis in die regio nog niet kan.

Zorgverzekeraars hebben in het huidige zorgstelsel de taak zorg in te kopen voor de consument. Verzekeraars die het zogenoemde preferentiebeleid voeren, vergoeden enkel het geneesmiddel met de laagste prijs uit een groep van middelen met dezelfde werkzame stof. Door het preferentiebeleid zijn geneesmiddelenfabrikanten sterk met elkaar op prijs gaan concurreren. De kostenvoordelen die verzekeraars met hun beleid behalen, zorgen voor een minder harde stijging van de kosten voor gezondheidszorg en leveren daarmee financiele voordelen op voor de consument, die vertaald worden in de premie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen