Meer commerciële ziekenhuizen in Nederland verwacht

Array

Erasmus Universiteit Rotterdam Promotie Drs. P.P.T. Jeurissen
Titel proefschrift
For-profit Hospitals: A comparative and longitudinal study of the for-profit hospitals in four Western countries
Promotors:
Prof.dr. F.T. Schut
Prof.dr. T.E.D. van der Grinten
Datum 27 mei 2010 13:30
Locatie: Woudestein, senaatszaal
Faculteit Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG)

Commerciele ziekenhuizen groeien vooral door hoge vergoedingen voor private investeringen, gebrek aan publiek kapitaal of het bieden van hogere inkomens aan de artsen. In ons land ontbraken deze stimulansen. Tot voor kort waren er dan ook geen `commerciele’ ziekenhuizen. Dit stelt Patrick Jeurissen in zijn proefschrift For-Profit Hospitals. A comparative and longitudinal study of the for-profit hospital sector in four Western countries. Hij promoveert op donderdag 27 mei 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De studie van Jeurissen is de eerste integrale wetenschappelijke analyse over het hoe en waarom van de ontwikkeling van commerciele ziekenhuizen. De promovendus vergelijkt de commerciele ziekenhuissector in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Nederland. Hij geeft antwoorden op vragen als `Hoe zijn commerciele ziekenhuizen ontstaan en hoe hebben die zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen?’ en `Waarom bestaan er zulke grote verschillen tussen de onderzochte landen?’. Het resultaat: een compleet wetenschappelijk `verhaal’ over de ontwikkeling van commerciele ziekenhuizen.

Verschillen in efficiency en kwaliteit tussen commerciele en non-profit ziekenhuizen zijn geen verklaring voor de groei of afname van commerciele ziekenhuizen. Andere factoren domineren.

De groei van commerciele ziekenhuizen hangt primair af van de manier waarop de overheid haar investeringen bekostigt. In de Verenigde Staten kregen commerciele aanbieders bijvoorbeeld lange tijd een hogere investeringsvergoeding dan andere partijen. Hiernaast kunnen commerciele partijen onder bepaalde omstandigheden hun betere toegang tot de financiele markten ten gelde maken. Zo werd in Duitsland het tekort aan publieke investeringen steeds nijpender, commercieel kapitaal voorzag vervolgens in deze leemte.

De laatste decennia werd de groei van commerciele ziekenhuizen mede gestimuleerd door hun toenemende aantrekkelijkheid voor artsen. Zo zijn in Engeland veel reguliere artsen sinds jaar en dag voor een deel van hun inkomen afhankelijk van extra activiteiten in de commerciele sector. Dit is een gevolg van een politiek compromis van kort na de Tweede Wereldoorlog bij de totstandkoming van de Engelse National Health Service.

Een eventueel openstellen van de Nederlandse zorgmarkt voor commerciele aanbieders is een politiek actueel, maar tegelijkertijd beladen onderwerp. Het Slotervaart ziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen zijn inmiddels in handen van investeerders. Winst uitkeren is echter nog niet toegestaan. Ziekenhuizen zijn wel steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun kapitaal. In lijn met andere landen verwacht Jeurissen daarom meer commerciele ziekenhuizen in Nederland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen