Transmurale website verspreidt zich van Den Haag naar Amsterdam

Array

Sinds enkele jaren functioneert in de regio Den Haag een centraal Punt voor Overdracht van Informatie voor Nazorg Thuis (POINT).  POINT is een centrale website waarop alle Haagse ziekenhuizen, verzorgingshuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, revalidatiecentra en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zijn aangesloten. Een voorbeeld hoe POINT werkt.

Een afdelingsverpleegkundige meldt bij haar transferpunt een patient met nazorgbehoefte aan.  De ingevulde gegevens worden hergebruikt voor een aanvraag naar het CIZ. Dat geeft via het de centrale website toestemming. Daarna stuurt het transferpunt deze informatie naar de thuiszorgorganisatie die de patient graag wil. Deze zorgt –ook weer digitaal- dat de informatie terecht komt bij de wijkverpleegkundige die –goed geïnformeerd-  op de ontslagdag bij de patient thuis komt. In Den Haag bespaart POINT veel faxverkeer en telefoontjes. De ligduur is door de snelle informatie overdracht met gemiddeld één dag verkort.

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis verzorgt sinds kort als eerste ziekenhuis in de regio Amsterdam de zorgoverdracht in de keten via POINT. In de regio Amsterdam is POINT door het OLVG ziekenhuisbreed in gebruiken genomen in samenwerking met de zorginstellingen Amsta en ZGAO. Het aantal aangesloten zorgaanbieders zal stapsgewijs steeds verder worden uitgebreid. Het is het negende ziekenhuis dat POINT in gebruik neemt. Daarvoor waren nauwelijks aanpassingen nodig. Bijkomstige voordelen van POINT zijn het reduceren van verkeerde bedden, het eenvoudiger factureren en het digitaal communiceren daarover. TechXX is het software bedrijf dat POINT heeft ingericht. Ik volg POINT al jaren in de regio DenHaag en hoop dat de 91 ziekenhuizen die POINT nog niet hebben overgenomen en nog steeds veel faxen en bellen, zich snel zullen aansluiten. Wilt u meer weten? Surf dan naar www.techxx.nl of naar www.verzorgdeoverdracht.nl.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen