Dieven halen op grote schaal AED’s weg in Brabant

Array

In Brabant worden grote aantallen defibrillatoren gestolen. Opmerkelijk, want verhandelbaar zijn ze allerminst.
Brabant wordt geteisterd door dieven die het gemunt hebben op de automatische externe defibrillatoren (AED’s). In het dorp Odiliapeel werden er vijf gestolen. Ook in Sint Anthonis en in de gemeente Woensdrecht werden tientallen defibrillatoren door onbekenden weggehaald. De laatste gemeente besloot daarop de overige 37 hartapparaten van de straat te halen. Deze zijn nu niet meer 24 uur per dag toegankelijk. ‘Tot de diefstallengolf voorbij is’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Diefstal maakt hartapparaten ontoegangelijk

Sommige kasten werken met een pincode of een sleutelsysteem, maar daar kunnen alleen vrijwilligers bij. De AED moet voor iedereen toegankelijk zijn. Het open systeem is dan wel diefstalgevoelig, maar dat blijkt niet uit de cijfers. Voordat de golf van diefstallen in Brabant begon, werden in Nederland maar vijf tot tien apparaten per jaar gestolen.
Hoeveel apparaten in Nederland hangen is onduidelijk. Schattingen lopen van 40.000 tot 50.000. Door de campagne ‘6 minuten’, bedoeld om de overlevingskans van iemand met een hartstilstand te vergoten, is er nog meer aandacht voor het apparaat. Steeds meer gemeenten plaatsen AED’s in wijken of geven daarvoor geld aan lokale stichtingen.

Buurtonderzoek & Tips
Buurtonderzoek naar aanleiding van de diefstal van aed’s heeft de politie een aantal reacties opgeleverd.
Tot aanhouding van verdachten hebben die tips nog niet geleid. “We hebben de oplossing vooralsnog niet gevonden”, zegt een politiewoordvoerster. In Sint Anthonis en Odiliapeel verdwenen onlangs in één nacht dertien AED’S.

Het is moeilijk de gestolen defibrillatoren te verhandelen. Omdat onderhoud belangrijk is en er regelmatig software updates zijn, worden de AED’s wereldwijd geregistreerd door de leveranciers. ‘Door de goede database valt het op als een Nederlandse AED onderhouden moet worden in Polen. Ook gestolen AED’s worden in die database geregistreerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen