Anton Westerlaken: kies verstandig, want de professionele zorg redt het niet zonder de mantelzorger

Array

‘De professionele zorg redt het niet als we mantelzorg niet beter ondersteunen. Daarom moeten we nu goed kiezen om te voorkomen dat de zorg door z’n hoeven zakt,’ aldus Anton Westerlaken – bestuurder bij het Erasmus MC – gisteren tijdens de 5e Nationale Mantelzorglezing uit.

Welke politieke partij kunnen de 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland het beste kiezen?
Mezzo introduceert op haar website de stemwijzer informele zorg. Hiermee krijgen de 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland meer inzicht in de verschillende standpunten van de politieke partijen.
Om de mantelzorgers in Nederland een helder beeld te geven wat de verschillende politieke partijen van plan zijn met de mantelzorg heeft Mezzo de grootste partijen hun standpunt gevraagd op het gebied van de mantelzorg. Er zijn aan elke partij 5 relevante vragen gesteld. Deze vragen hebben betrekking op de overbelasting van mantelzorgers, de uitvoering van de WMO, de wachtlijsten, de combinatie van werk en mantelzorg en de impact van de bezuinigingen op de mantelzorg. De volgende partijen hebben deze vragen beantwoord: CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, D66, SGP. De stemwijzer is te downloaden op www.mezzo.nl/tweede_kamerverkiezingen_2010 Bezoekers kunnen de belangenvereniging daar ook laten weten op welke partijen ze gaan stemmen.
Uitkomsten van de stemwijzer
De volgende opvallende standpunten zijn te vinden in deze stemwijzer:
•
VVD geeft als enige partij aan dat ook mantelzorgers niet aan de bezuinigingen ontkomen
•
ChristenUnie is de enige partij die 100 miljoen extra wil investeren in de informele zorg
•
SP, PVV en SGP zijn voorstander van meer kleinschalige zorg in de wijk
•
CDA en PvdA geven onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling van de sollicitatieplicht voor vrijwilligers op latere leeftijd
De feiten over Mantelzorg
– Nederland telde in 2008 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur.
– 1,1 miljoen mantelzorgers verleenden in 2008 intensief en langdurig hulp; dit is beduidend meer dan in 2001 (750.000).
– In 2008 voelden ruim 450.000 mensen zich door hun hulpverplichtingen ernstig belast; dit aantal lag in 2001 op 300.000. – In Nederland zijn 420.000 vrijwilligers actief in de zorg. 25.000 mensen zijn vrijwilliger voor Vrijwillige Thuishulp, Buddyzorg of Vriendendienst
– 6.000 mensen staan op een wachtlijst voor een vrijwilliger/buddy/maatje.

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen