Wiskundig model voor de ontwikkeling van helper-T-cellen

Array

Helper-T-cellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Door de productie van specifieke signaleringsmoleculen (cytokinen) beïnvloeden deze cellen het type reactie die het immuunsysteem maakt. Verschillende auto-immuunziekten, zoals jeugdreuma, zijn te herkennen aan specifieke patronen van cytokinen in het bloed. In zijn proefschrift beschrijft Henk Jan van den Ham een wiskundig model dat gemaakt is van de ontwikkeling van helper-T-cellen, in het bijzonder van de regulering van de cytokinegenen en transcriptiefactoren in deze cellen.

Door het kleine aantal moleculen per cel hebben toevallige fluctuaties (zogenaamde stochasticiteit) invloed op het ontwikkelingsproces. Tegen de verwachting van Van den Ham in laat het onderzoek zien dat zowel celdeling als stochastische fluctuaties de cytokineproductie versnellen. Door helper-T-cellen te activeren in het lab en genexpressie te meten, is meer inzicht gekregen in de genen die betrokken zijn bij de productie van specifieke cytokinen. Van den Ham heeft een nieuwe methode ontwikkeld om die betrokken, interessante, genen te vinden. Expressiepatronen van cytokinen veranderen gedurende de tijd sinds T-celactivatie. Zijn experimenten beschrijven het verloop van genexpressie van cruciale moleculen in de ontwikkeling van helper-T-cellen en de modellen pogen de interacties tussen deze moleculen inzichtelijk te maken.

21-06-2010, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Henk-Jan van den Ham, Biologie
Proefschrift: A better understanding of helper T cell differentiation using mathematical models and bioinformatics
Promotor 1: Prof. dr. R.J. de Boer

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen