CG-Raad waarschuwt: WTCG-geld gebruikt voor dichten begrotingsgat

Array

Minister de Jager heeft eind mei de voorjaarnota aan de Tweede kamer gestuurd. In deze nota staat dat het budget van 50 miljoen dat VWS beschikbaar heeft om de afbakening voor de WTCG te verbeteren in 2010 en de jaren daarna maar gedeeltelijk wordt benut. De CG-Raad vindt dit ongepast en heeft via de financiele woordvoerders van de politieke partijen hier aandacht voor gevraagd. Vandaag sluit namelijk de schriftelijke inbreng voor de voorjaarsnota.
In 2009 is de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) ingevoerd. Al snel bleek dat lang niet iedereen die in aanmerking komt voor de tegemoetkomingen, die ook krijgt. Veel medicijngebruikers, rolstoelgebruikers en afnemers van allerlei vormen van zorg werden niet gevonden. Voor de verbetering van de afbakening werd door het kabinet in 2008 een jaarlijks  bedrag van 50 miljoen gereserveerd.  Eind 2009 stuurde het Kabinet een verbetervoorstel aan de Tweede Kamer.
Tegenvallers
Een belangrijk deel van de verbeteringen wordt in het najaar 2011 uitgevoerd. Uit de voorjaarsnota blijkt nu dat in 2010 bijna 37 miljoen niet wordt uitgegeven aan de verbetering van de afbakening. In 2011 is dit 22 miljoen en in 2012 is dit 14,2 miljoen. En in 2013 en 2014 is dit nog eens 5 miljoen op jaarbasis. De CG-Raad vindt dat dit geld blijvend ingezet moet worden om de afbakening van de regeling te verbeteren. Dit betekent dat het niet ingezet kan worden om tegenvallers in de VWS begroting te dichten.

Meldpunt
De CG-Raad meent dat het geld in ieder geval gebruikt moet worden om groepen die pas in 2011 gevonden worden met terugwerkende kracht te compenseren. Daarnaast moet het gebruikt worden om een meldpunt in te richten waar mensen zich kunnen melden die met de huidige criteria niet gevonden worden. Het gaat hierbij om blinden, mensen met een auditieve beperking, een prothese of een zeldzame aandoening.

Meer over de WTCG in Wij werken aan – Geldzaken

Bron: CG-Raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen