Catharina-ziekenhuis voorbereid op chemische rampen

Array

Vandaag opent burgemeester Van Gijzel de Spoedpost van het Catharina-ziekenhuis. Tijdens de openingshandeling wordt een nieuwe decontaminatietent gedemonstreerd waarin het Catharina-ziekenhuis als eerste ziekenhuis in Nederland heeft geïnvesteerd.

Chemische besmettingen reduceren
Het Catharina-ziekenhuis kent een rampenopvangplan, dat is ontwikkeld om grote aantallen slachtoffers van rampen of incidenten in de regio efficient en gestructureerd op te vangen. De decontaminatietent is hierin belangrijk. Mensen die in aanraking komen met chemische stoffen kunnen andere mensen besmetten en complicaties krijgen, zoals benauwdheid, huidirritaties, brandplekken en zenuwuitval. “Met onze nieuwe decontaminatietent zijn we nu ook optimaal voorbereid op de gevolgen van een chemisch ongeval”, zegt Spoedeisende Hulp arts Maaike Maas. “Uit de praktijk blijkt dat 80% van de besmette patienten zijn weg weet te vinden naar de Spoedpost en op hun komst moet je direct kunnen anticiperen. De kans op besmetting van hulpverleners of andere patienten wordt door het gebruik van een decontaminatietent sterk gereduceerd.”

Spoedzorg op het hoogste niveau
Met de aanschaf van de decontaminatietent en de grootscheepse verbouwing is de Spoedpost van het Catharina-ziekenhuis optimaal voorbereid op alle mogelijke ongevallen, ziektes en rampen. Iedereen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week in de Spoedpost terecht voor snelle medische hulp. In avond- en weekenduren zijn er ook huisartsen en apothekers in de Spoedpost aanwezig. De medisch specialisten in de Spoedpost helpen gemiddeld 36.000 patienten per jaar, de huisartsen ruim 40.000. Om de wachttijden in de Spoedpost zo kort mogelijk te houden, wordt iedereen verzocht buiten kantoortijden eerst te bellen. Het nummer van de Spoedpost is 0900-8861 (10 cent per minuut). Overdag kan de eigen huisarts gebeld worden. Indien nodig verwijst deze de patient door naar het ziekenhuis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen