Gedragscode zorgt voor helderheid patiënten na medisch incident

Array

Patienten die te maken hebben met onbedoelde medische schade mogelijk als gevolg van een medische fout, kunnen vanaf nu terugvallen op de “Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid”, de GOMA. Deze vandaag aan minister van justitie Hirsch Ballin overhandigde gedragscode, zorgt voor optimale helderheid voor patienten na een medisch incident. Zorginstellingen, verzekeraars en belangenbehartigers hebben zich aan deze gedragscode verbonden.

Het belang van de patient moet centraal staan bij de afwikkeling van klachten of claims na een medisch incident. Dat besef werd al door de betrokken organisaties breed gedeeld. De rapporten van Stichting De Ombudsman en de NPCF over negatieve ervaringen van patienten na een medisch incident, waren een duidelijk signaal voor de branche om gezamenlijk te werken aan het verbeteren van de positie van de patient. De Letselschade Raad heeft dit project gefaciliteerd.

Met de invoering van de GOMA wordt nu een belangrijke vervolgstap gezet ten behoeve van patienten die van mening zijn dat zij schade hebben opgelopen door onjuist handelen van een hulpverlener of zorginstelling. De gedragscode heeft steun van vertegenwoordigers van verzekeraars, zorg,  patienten,  advocatuur en wetenschap. Daarmee is de GOMA verzekerd van een breed draagvlak.

Open en transparant
De GOMA heeft als doel openheid te verschaffen na een medisch incident en een betere afwikkeling van de medische aansprakelijkheid mogelijk te maken.
Concreet betekent dit onder meer dat zo spoedig mogelijk na een incident een gesprek met de patient plaatsvindt en dat alle partijen inzicht hebben en houden in de behandeling van de zaak. Ook is in de gedragscode geborgd dat patienten kunnen beschikken over volledige dossiers. Het Nederlands aansprakelijkheidsrecht brengt met zich mee dat de juridische afwikkeling van claims in de medische sector complex en tijdrovend kan zijn, daarom is het des te belangrijker dat misverstanden en onnodige vertragingen worden voorkomen.

Invoering vanaf vandaag

Op 16 juni overhandigt voorzitter van De Letselschade Raad Aleid Wolfsen de GOMA aan minister van Justitie de heer Hirsch Ballin. De komende periode zal met alle betrokkenen gewerkt worden aan de invoering in de praktijk. ‘We verwachten dat eind 2010 de GOMA in de genen van de betrokkenen zit, zodat patienten kunnen rekenen op een adequate en persoonlijke behandeling’ aldus Aleid Wolfsen. De Letselschade Raad zorgt voor de implementatie, voorlichting en monitoring van de GOMA. Eind 2011 zal de invoeringspraktijk worden geevalueerd.

Bron: GOMA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen