Fijnstof verhoogt kan op diabetes type 2

Array

Veel fijnstof in de lucht verhoogt de kans op diabetes type 2 bij oudere vrouwen. Waarschijnlijk zet het fijnstof een milde ontsteking in gang, wat kan leiden tot diabetes. Dat schrijven Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Health Perspectives.

De onderzoekers onderzochten 1.775 vrouwen uit het sterk vervuilde Duitse Ruhrgebied en twee minder vervuilde dorpen in de buurt. De vrouwen waren 54 of 55 jaar oud toen het onderzoek begon. Zestien jaar later bleken de vrouwen uit sterk vervuilde steden vaker diabetes type 2 te krijgen. De onderzoekers denken dat met name het fijnstof dat auto’s uitstoten de boosdoener is.

Vrouwen uit de sterk vervuilde steden hadden meer van de stof C3c in het bloed. We weten dat C3c een belangrijke schakel is in een onderdeel van het afweersysteem dat een ontsteking in gang kan zetten. Daarnaast is bekend dat de hoeveelheid C3c in het bloed stijgt door luchtvervuiling. Berekeningen lieten zien dat vrouwen met veel C3c vaker diabetes type 2 kregen.

Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig om er achter te komen hoe het fijnstof precies tot diabetes type 2 kan leiden.

Bron: Diabetes Fonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen