Wat zal de iPad voor de gezondheidszorg en het EPD betekenen?

Array

Het is bijna juli en dan verwachten we de Apple iPad in Nederland.  Er zijn al tal van artikelen verschenen over de impact van het apparaat voor de zorg. Ondanks het feit dat Apple nog niet een geaccepteerde speler in de markt van de zorg ICT is, verwacht ik toch dat Apple met de introductie van de iPad, nog wel eens een serieuze speler in de zorgmarkt kan gaan worden. Ik zie steeds meer zorgverleners die het gebruiksgemak van de iPhone, met de vele apps voor de medische wereld, hebben ontdekt. De iPhone is populair door een breed scala van apps voor van alles en nog wat voor de zorgprofessional. Apps die straks ook beschikbaar worden voor de iPad. De iPhone is het ultieme gadget om kennis met elkaar te delen.

Het delen van gegevens is overigens niet een van de grootste troeven van Apple in de mobiele sector. Maar in de zorg zou het een enorme boost kunnen geven aan het EPD. De patient kan eenvoudig zijn gegevens van een ECG en bloedglucosewaarden delen met zijn arts. En ter plekke de data in het medisch dossier bij de patient en de arts synchroniseren. Dan heeft een EPD ineens voor zowel arts als patient ’toegevoegde waarde’ en zal men makkelijker ook medische gegevens delen. Ik denk dat iPad nog wel eens de smeerolie voor het EPD kan gaan worden.

Even een beknopt overzicht van de voor- en nadelen van de iPad voor de zorg:

Voordelen:

  • snelheid,
  • helderheid display,
  • flexibele connectiviteit,
  • batterijduur,
  • iPhone app compatibiliteit,
  • gebruiksgemak.

Nadelen:

  • niet waterdicht
  • niet kan worden ontsmet
  • niet multi-tasking
  • breekbaar,
  • Apple is nog geen echte speler in de zorgICT

Of zal 2010 het jaar van de tablets in de gezondheidszorg zal worden?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Wat zal de iPad voor de gezondheidszorg en het EPD betekenen?"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @Medicalfacts nadelen onjuist: Multitasking is geen probleem en in iOS4 beschikbaar. Kwetsbaarheden kunnen met casings opgelost worden.

Comments are closed.

Recente artikelen